Wethouder Fenneke van der Vegte: ,,Dementie kent vele gezichten.''
Wethouder Fenneke van der Vegte: ,,Dementie kent vele gezichten.'' W Markhorst
Gezichten van dementie

Vele gezichten van dementie: Een jaar lang mensen in beeld

23 september 2021 om 08:01 Maatschappelijk

LEUSDEN Dit jaar is het thema van Wereld Alzheimer dag (dinsdag 21 september) ‘De vele gezichten van dementie’. Naast de ziekte van Alzheimer als meest voorkomende vorm, kennen we inmiddels vijftig andere vormen van dementie.

In het kader van dementievriendelijk Leusden worden er steeds meer initiatieven ontwikkeld. In de gevormde werkgroep, met medewerkers vanuit verschillende zorg - en welzijn organisaties, de lokale afdeling van Alzheimer Nederland en de gemeente, worden activiteiten ontplooit om dementie breder onder de aandacht te brengen.

1.400 LEUSDENAREN Naar schatting hebben op dit moment in Nederland 290.000 mensen een vorm van dementie. Daarvan wonen ongeveer 70.000 mensen in een verpleeghuis. Veel mensen wonen dus thuis, al dan niet met partner of andere ondersteuning. Door de vergrijzing gaat dit in 2040 gaat stijgen naar een half miljoen mensen.

Het aantal mensen dat echt de diagnose dementie heeft, is lager. Dat wordt geschat op 184.000 mensen. Dat betekent dat er nog veel mensen zijn die het zelf niet weten of waarbij de beginnende geheugenklachten nog niet herkend worden. Dementie ontstaat geleidelijk en is in het begin moeilijk te scheiden van normale veroudering.
In Leusden zijn er volgens Alzheimer Nederland 1.200 mensen met de ziekte dementie. Dit loopt in 2040 op naar 1.400. Er zijn (nog) geen medicijnen die de verschillende vormen van dementie kunnen genezen.

In Leusden zijn er volgens Alzheimer Nederland 1200 mensen met de ziekte dementie. Dit loopt in 2040 op naar 1400

SERIE LEUSDER KRANT Fenneke van de Vegte, wethouder sociaal domein: ,,Als gemeente moedigen we inwoners aan om zich te informeren over dementie en hoe hier mee om gaan. Dan ontstaat er namelijk een samenleving waarin mensen met dementie gewoon een boodschap kunnen doen, of naar hun vereniging kunnen gaan. Omdat andere mensen een handje helpen als zij het even niet meer weten. Het komende jaar wordt er in de Leusder Krant maandelijks een verhaal geplaatst waarin iemand met dementie aan het woord komt. Dementie kent namelijk vele ‘gezichten’. Het verhaal zal in beeld worden gebracht in een foto, interview, schilderij of andere creatieve uiting. Gemaakt door - of samen met de persoon met dementie, vanuit zijn of haar talent. Het creatieve werk is het komende jaar te zien in de etalages van verschillende deelnemende winkels in Leusden. En ter afsluiting, rond Wereld Alzheimer Dag 2022, worden de werken geëxposeerd.”

Saskia Danen, belangenbehartiger van Alzheimer Nederland, afdeling Amersfoort en omstreken onderschrijft van harte dit mooie initiatief om verschillende beelden/verhalen over dementie onder de aandacht te brengen. De gemeente Leusden is zich bewust van de impact die dementie kan hebben voor iemands leven en dat van zijn naasten. Door de mensen een gezicht te geven wordt de Leusdense samenleving steeds een beetje dementievriendelijker.

Ellie Kuper: ,,Het komende jaar mag ik het bovenstaande project in de gemeente Leusden ‘De vele gezichten van dementie’ coördineren, mogelijk gemaakt door het Fonds Samenlevingsinitiatieven.” Wie wil meewerken aan dit project, kan contact opnemen via kuperkat@casema.nl of tel. 06-20550053.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie