Afbeelding
DownTownLeusden

Meewerkdag: Kinderen met verstandelijke beperking maken kennis met werken in het bedrijfsleven

8 november 2021 om 15:21 Maatschappelijk

LEUSDEN De Meewerkdag van DownTownLeusden, waarop tientallen jongeren met een verstandelijke beperking kennis kunnen maken met het werken bij een bedrijf, was vorige week donderdag weer een doorslaand succes. De dag leverde dan ook prachtige en soms ontroerende momenten op tussen ondernemers, jongeren en klanten. Uitspraak van de dag was die van Justin die bij de Kaaszaak van Leusden werkte. Hij zette na afloop één stap naar buiten en zei toen: ‘ik mis het nú al’.

Van de redactie

De uitspraak van Justin is tekenend voor het enthousiasme voor de dag, bij de jongeren en de ondernemers die ook deze keer weer enthousiast meededen. De meeste stagiaires zijn vooraf zenuwachtig maar na afloop vooral trots. Net als de ondernemers die mee hebben gedaan met de dag en de vele vrijwilligers die één en ander in goede banen wisten te leiden. Op de Meewerkdag waren deze keer zo’n 30 jongeren aan de slag. Van fietsen poetsen bij 33 Tweewielers en Peters Fietsen tot melkflessen vullen bij landwinkel De Kopermolen, er moest stevig aangepoot worden. De jongeren waren actief bij uiteenlopende organisaties, van Hema en Zeeman tot Herder Autoschade en Villa Nova. 

VRIJWILLIGERS De activiteiten van DownTownLeusden worden georganiseerd door een grote groep Leusdense vrijwilligers én op de Meewerkdag ondersteund door Beekdal, de Amersfoortse school voor speciaal onderwijs en zorgorganisatie Abrona. De breedte van deelnemende bedrijven, personen en organisaties, laat vooral zien hoezeer DownTownLeusden een vaste waarde is geworden in de Leusder samenleving.

De Meewerkdag van DownTownLeusden, die voorheen Sprokkelstage genoemd werd, werd op 4 november alweer voor de zesde keer gehouden. Iedere keer doen daar tussen de 30 en 80 jongeren en bedrijven aan mee. Het belangrijkste doel van de dag is om jongeren met een verstandelijke beperking kennis te laten maken met het werken in een ‘gewoon’ bedrijf. 

PASSEND WERK Daarnaast wil DownTownLeusden ondernemers en hun klanten in contact brengen met deze groep jongeren en laten zien welke mogelijkheden deze jongeren, ondanks hun beperking, hebben. Ilse Vasterman, voorzitter van DownTownLeusden: ,,Het uiteindelijke doel van onze organisatie is om voor alle mensen met een verstandelijke beperking uit Leusden een passende werk- of dagbestedingsplek te realiseren in Leusden. Ons ideaal is een inclusieve samenleving waarin jongeren met een verstandelijke beperking in Leusden kunnen werken, wonen en sporten. Ze zijn inwoner van ons dorp en verdienen een plek midden in de samenleving.”

Naast de Meewerkdag, die iedere zes maanden plaatsvindt, zijn de jongeren van DownTownLeusden het hele jaar door aan het werk op evenementen. Op 10 oktober waren zij bijvoorbeeld actief in de catering en als parkeerwachten bij de Herfstwandeling van de Lionsclub. En in de zomer deden de jongeren mee aan de schoonmaakacties van Opgeruimd Leusden. 

AAN DE SLAG De jongeren van DownTownLeusden willen heel graag meer aan de slag in de komende tijd. Maatschappelijke organisaties en bedrijven die een evenement of klus hebben waarbij de jongeren kunnen ondersteunen kunnen zich melden bij één van de bestuursleden: Harmen van Zwol, Ron Verhoeve, Pauline van den Brink, Karolien Pouwels of Ilse Vasterman. Zij zijn, onder andere bereikbaar via downtownleusden@gmail.com.  Overigens zijn ook nieuwe jongeren, vrijwilligers en donateurs meer dan welkom. Meer informatie over de organisatie is te vinden via de website: www.downtownleusden.nl

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie