Voor Feyenoord-fans Jesse van Rheenen, Brett Verhoeve en Tom van den Tweel was de ontmoeting met Dirk Kuyt een waar hoogtepunt.
Voor Feyenoord-fans Jesse van Rheenen, Brett Verhoeve en Tom van den Tweel was de ontmoeting met Dirk Kuyt een waar hoogtepunt. WoonDroom Leusden

Topvoetballer Dirk Kuyt: ‘Ik ben fan van WoonDroom Leusden’

3 april 2021 om 11:30 Maatschappelijk

LEUSDEN WoonDroom Leusden, het nieuwe ouderinitiatief dat voor jongeren met een verstandelijke beperking een kleinschalige woonvorm wil realiseren, heeft een Comité van Aanbeveling met klinkende namen. Maar op initiatief van een aantal jonge sportliefhebbers met een beperking heeft topvoetballer Dirk Kuyt zich nu ook uitgesproken als fan.

Dirk Kuyt hoorde kortgeleden via zijn Foundation over het Leusdense initiatief en daarop besloot hij een filmpje te maken waarin hij zijn steun uitspreekt voor WoonDroom Leusden. Dit filmpje is hieronder te zien.

Voor Kuyt is het duidelijk: ,,Ook jongeren met een beperking willen op een gegeven moment het huis uit. Zelfstandig zijn. Een eigen leven leiden. WoonDroom Leusden gaat dat mogelijk maken. Een prachtig initiatief in Leusden. Jongeren met een verstandelijke beperking gaan met elkaar wonen, onder begeleiding. Worden zelfstandig en krijgen net als andere jongeren kansen. Kansen om te wonen, te werken, te sporten. Ik vind het een top-idee. Ik ben fan van WoonDroom Leusden.”

Ondanks dat ouders waarschuwden dat dit waarschijnlijk niet zou gaan gebeuren, waren de jongens er zeker van. En inderdaad, ze ontmoetten hun grote idool

FANS Brett Verhoeve, Tom van den Tweel en Jesse van Rheenen, jongens met het syndroom van Down, zijn alle drie rasechte Feyenoord-fans. Groot was de opwinding bij hen dan ook toen zij in 2018 naar de jaarlijkse Dirk Kuyt Foundation sportdag mochten, waarvoor het G-team The Miracles van de Leusder honkbalclub The Red Caps uitgenodigd was. Brett en Tom die beiden met veel plezier honkballen in het G-team namen vriend Jesse mee, omdat ze ervan overtuigd waren dat ze Kuyt zouden gaan ontmoeten. Ondanks dat de ouders waarschuwden dat dit waarschijnlijk niet zou gaan gebeuren, waren de jongens er zeker van. En inderdaad, Brett, Tom en Jesse ontmoetten hun grote idool en mochten met hem op de foto en kregen handtekeningen op hun meegebrachte voetbalshirts. Een jaar later werd het verhaal nog mooier, want toen ging ook de Leusdense Babette Stomphorst op de foto met Kuyt en sindsdien is ook zij fan.

(Artikel gaat verder onder de video).


Inmiddels is WoonDroom Leusden gestart en de jongeren die hieraan verbonden zijn, weten dat er zoiets bestaat als een Comité van Aanbeveling. Maar dat begrip zegt hen wat minder. Natuurlijk maakt een burgemeester met een ambtsketen indruk, maar al pratend over dat ‘instituut’ werd voor hen al snel duidelijk dat de grootste held voor hen toch Dirk Kuyt is. ,,Dirk zou eigenlijk onze fan, van WoonDroom, moeten worden!” Deze droom is nu dus uitgekomen.

PROFVOETBALLER Dirk Kuyt is een van de beste Nederlandse voetballers van de laatste decennia. Hij speelde voor FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe SK. Van 2004 tot en met 2014 was hij international in Oranje, waarvoor hij 104 wedstrijden speelde en 24 keer scoorde. Dirk Kuyt verlengde in 2016 tot ieders verbazing zijn contract bij Feyenoord. Voetbaljaar 2016–2017 werd echter het jaar van z’n leven. Met een hattrick schoot hij zijn club Feyenoord op de laatste competitiedag naar het eerste kampioenschap in 18 jaar. 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Babette Stomphorst sport in het G-team The Miracles van de Leusder honk- en softbalclub The Red Caps en ontmoette Dirk Kuyt op de jaarlijkse sportdag van zijn stichting. - Foto: WoonDroom Leusden

In 2018 organiseerde Feyenoord voor Kuyt een legendarische afscheidswedstrijd. Hierin kwamen drie teams in actie. Een combinatie van oud- en huidig Feyenoord, een team met vrienden van Dirk, waarmee hij speelde bij Liverpool en Fenerbahçe en een combinatie van de succesvolle teams van het Nederlands elftal in de jaren 2010 en 2014. Bij die gelegenheid werd Kuyt, door de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, gelauwerd met onder andere de Faas Wilkesprijs.

FOUNDATION Dirk Kuyt: ,,In 2005 heb ik besloten de Dirk Kuyt Foundation op te richten vanuit een persoonlijke drive om iets terug te doen voor de maatschappij. Ik heb er bewust voor gekozen om de gehandicaptensport in Nederland te ondersteunen. Voor velen van ons is sporten namelijk vanzelfsprekend, maar voor mensen met een beperking is dit helaas niet het geval. Juist voor deze groep wil ik sportevenementen mogelijk maken, zodat zij kunnen ervaren hoe leuk sporten is. Niet alleen als fysieke inspanning, maar ook om je sociale omgeving te verbreden.”

De Dirk Kuyt Foundation richt zich op alle aangepaste sporten. Van G-voetbal tot zeilen en van rolstoeltennis tot biljarten voor mensen met Parkinson

Kuyt vervolgt: ,,We ondersteunen en organiseren grote events, maar ook kleine lokale evenementen ondersteunen we graag. Als ik mensen met een beperking zie genieten van hun sport en het enthousiasme waarmee ze dat doen, dan geniet ik ook en ben trots dat we dit mede mogelijk hebben gemaakt!”

De Dirk Kuyt Foundation ondersteunt en mede-organiseert momenteel circa 175 sportevenementen door heel Nederland. Dit doet zij in samenwerking met sportbonden, stichtingen, verenigingen en vrijwilligers waarbij men een financiële of organisatorische bijdrage biedt om sport stimulerende projecten te kunnen realiseren. Hiermee worden unieke sportmomenten voor mensen met een beperking mogelijk gemaakt. De Dirk Kuyt Foundation richt zich op alle aangepaste sporten. Van G-voetbal tot zeilen en van rolstoeltennis tot biljarten voor mensen met Parkinson. Sporten heeft immers niet alleen een lichamelijke functie, maar speelt ook een belangrijke rol bij de sociale integratie.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Dirk Kuyt stimuleert met zijn ‘Foundation’ sporten voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en doet ook graag zelf mee. - Foto: Dirk Kuyt Foundation

WOONDROOM LEUSDEN In Leusden heeft een groep ouders van jongeren met een verstandelijke beperking de handen ineengeslagen om een woonvorm te starten voor begeleid wonen, met 24-uurs zorg. WoonDroom Leusden wil jongeren met een verstandelijke beperking, net als hun leeftijdsgenoten, in Leusden, een fijne plek bieden om op zichzelf te wonen. Het streven is om in Leusden een kleinschalige woonvorm van levensloopbestendige appartementen te realiseren, in een sociale omgeving met voldoende buitenruimte. Voorzieningen als professionele zorg en toezicht horen daarbij.

Ons doel is om jongeren met een verstandelijke beperking, net als leeftijdsgenoten, de mogelijkheid te bieden om op zichzelf te gaan wonen

Marjan Stomphorst, voorzitter van WoonDroom Leusden: ,,Ons doel is om in Leusden onze jongeren met een verstandelijke beperking, net als hun leeftijdsgenoten, de mogelijkheid te bieden om op zichzelf te gaan wonen. Zij verdienen immers dezelfde kansen op een kwalitatief goed bestaan als mensen zonder beperking. Net als ieder ander willen zij gewaardeerd worden, zeggenschap hebben over hun leven, verbonden zijn met andere mensen, vrienden hebben en van betekenis zijn voor anderen en de samenleving. Onze jongeren hebben juist die samenleving veel te bieden omdat zij authentiek, betrouwbaar en gemotiveerd zijn. Het gaat om circa twintig leuke, gezellige en sociale jongeren met een verstandelijke beperking. Jongeren die opgegroeid zijn in Leusden, die hier een sociaal netwerk hebben met familie en vrienden om zich heen. Juist daarom is het van groot belang dat er voor hen in Leusden woonruimte komt.”

VOORTVAREND WoonDroom Leusden is naar eigen zeggen voortvarend van start gegaan. Het bestuur is gevormd, de stichting is opgericht en erkend door de belastingdienst. Er ligt een uitgebreid projectplan, het programma van eisen is klaar en subsidies en giften zijn verstrekt onder andere door het Fonds Samenlevingsinitiatieven Leusden. Er is een drukbezochte website en activiteiten zoals een kerstbomenactie hebben aandacht gegenereerd. Op de wachtlijst staan inmiddels al zo’n dertig jongeren en diverse vrijwilligers en bedrijven hebben zich al gemeld om de handen uit de mouwen te willen gaan steken. Met de gemeente en Woningstichting Leusden wordt druk en constructief overlegd over een mogelijke bouwlocatie. Marjan Stomphorst: ,,We zijn ontzettend blij met alle steun die we krijgen. Leusden laat zich van zijn goede kant zien.”

Het Comité van Aanbeveling van WoonDroomLeusden bestaat uit Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid ChristenUnie); Gerolf Bouwmeester (burgemeester Leusden); Marcel Magnée (notaris); Paul Hogeman (medicus); Lucas Bolsius (burgemeester Amersfoort); Rick Brink (voormalig minister van Gehandicaptenzaken); Asje van Dijk (voormalig burgemeester Barneveld); Carl Verheijen (chef de mission TeamNL Olympische Winterspelen 2022) en Bas Tietema (sportief mediamaker).


Dirk Kuyt is één van de beste Nederlandse voetballers van de laatste decennia en is maatschappelijk zeer betrokken. - Foto: Dirk Kuyt Foundation

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie