Afbeelding
Archief

GroenLinks-PvdA: ,,Beëindig eventuele banden met Russisch bedrijf Gazprom’’

25 februari 2022 om 13:36 Maatschappelijk

LEUSDEN Naar aanleiding van het militaire conflict in Oekraïne wil de fractie van GroenLinks-PvdA ‘met voorrang’ van het college weten of de gemeente Leusden gas inkoopt bij het Russische Gazprom. 

door Daan Bleuel

,,Kan het college aangeven of en zo ja op welke basis Leusden gas inkoopt bij Gazprom?’’, wil fractievoorzitter Marcel Sturkenboom in schriftelijke vragen van het dagelijks bestuur van de gemeente weten. 

KAARTJE Volgens Sturkenboom wordt op de site stopgazprom.nl een kaartje getoond dat suggereert dat ook de gemeente Leusden op de één of andere manier banden onderhoudt met Gazprom. 

Op de site staat een petitie waarin geëist wordt dat alle overheden (zoals gemeenten en waterschappen) hun relatie met het Russische gasbedrijf beëindigen. Dit ‘om het spekken van de Russische oorlogskas te stoppen’. Volgens de initiatiefnemers van de petitie zouden in den lande 120 gemeenten en de waterschappen contracten met Gazprom hebben. Ook de helft van alle waterschappen en universiteiten hebben dergelijke overeenkomsten.

RELATIE ,,We weten het niet zeker, dus zijn schriftelijke vragen een middel om de eventuele relaties tussen de gemeente en Gazprom helder te krijgen’’, zegt Sturkenboom in een toelichting op de vragen aan het college. 

Als die vraag bevestigend wordt beantwoord, wil de partij van het college weten of B&W bereid zijn het contract ‘gezien de economische maatregelen’ zo spoedig mogelijk te stoppen. Ook wil de partij weten of het college bereid is de petitie ‘per ommegaande’ te ondertekenen. 

ECONOMISCHE MAATREGELEN GroenLinks-PvdA ondersteunt met de vragen de vergaande economische maatregelen die de G7 landen (de zeven rijkste landen ter wereld) voor Rusland aankondigden. De Tweede Kamer riep de regering op hetzelfde te doen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie