Marcel Sturkenboom: ,,Burgerlijke ongehoorzaamheid.''
Marcel Sturkenboom: ,,Burgerlijke ongehoorzaamheid.'' Privé

Leusden kiest voor confrontatie in Wmo-conflict met Minister Hugo de Jonge

1 oktober 2021 om 18:00 Overig

LEUSDEN ,,We wachten voorlopig gewoon af waar de Minister mee komt. Vervolgens zullen we ons opnieuw beraden.’’ Dat antwoordde wethouder Fenneke van der Vegte, naar aanleiding van vragen van fractievoorzitter Marcel Sturkenboom van GroenLinks/PvdA over het Wmo-conflict dat de gemeente met ‘Den Haag’ heeft. 

door Daan Bleuel

Steen des aanstoots is de invoering door het Rijk van een abonnementstarief voor dienstverlening in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Mensen die daarvoor in aanmerking komen, betalen een maandelijkse vergoeding van (maximaal) 19,= euro voor diensten die in het kader van de Wmo worden geleverd. Hulp in de huishouding is daar een voorbeeld van. 

‘NAAR DRAAGKRACHT’ Omdat ‘Den Haag’ gemeenten niet met aanvullende financiering tegemoet komt, leggen gemeenten meer dan voorheen geld toe op de regeling. Eerder gold een eigen bijdrage ‘naar draagkracht’. Met de nieuwe regeling kan iedereen die daarvoor in aanmerking komt, ongeacht de eigen inkomens- of vermogenspositie, voor 19,= euro per maand gebruik maken van Wmo-dienstverlening.

Omdat Leusden becijferde dat de nieuwe regeling tonnen extra ging kosten, wilde het ‘op basis van vrijwilligheid’ met mensen in gesprek over een hogere eigen bijdrage. Met name op de groep die dat makkelijk zelf kan betalen zou daarvoor een moreel appèl worden gedaan. 

INKOMENSPOLITIEK Minister de Jonge liet Leusden onlangs echter weten niet akkoord te gaan met deze werkwijze. Volgens hem voert Leusden op deze manier inkomenspolitiek en dat vindt de CDA-minister een taak van de Rijksoverheid, niet van gemeenten. Hij gaf de gemeente tot half oktober om de situatie bij te sturen. 

De gemeente toonde zich tot nu toe niet erg onder indruk van het dreigement uit ‘Den Haag’. Ook de wisseling van de wacht in het college (wethouder Erik van Beurden maakte plaats voor partijgenoot Fenneke van der Vegte) lijkt op die positie geen invloed te hebben. 

‘BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID’ Fractievoorzitter Marcel Sturkenboom van GroenLinks/PvdA pleitte donderdagavond tijdens de raadsvergadering in de richting van het college zelfs openlijk voor ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Hij vond de Leusdense werkwijze, waarin volgens hem geen sprake is van dwang, kennelijk goed te verdedigen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie