De originele bibliotheek is behouden gebleven voor de gasten van Aangenaam By Menno.
De originele bibliotheek is behouden gebleven voor de gasten van Aangenaam By Menno. Mariska Stehouwer

Dagbesteding bij geheugenproblemen: ‘Iedereen een geluksmomentje per dag’

Maatschappelijk

LEUSDEN Voor de serie ‘de vele gezichten van dementie’ gingen we op zoek naar de verschillende locaties voor dagbesteding in Leusden. Hier kunnen mensen die zelfstandig wonen maar verschijnselen van dementie en andere psychogeriatrische ziektebeelden hebben één of meerdere dagen in de week verblijven. 

In de aangeboden voorzieningen voor deze doelgroep zit een verschil. Dagactiviteiten voor mensen met beginnende geheugenproblemen zoals aangeboden bij Hof van Leusden in De Smederij vallen onder de algemene voorzieningen. Hier is geen indicatie voor nodig en zijn kosteloos voor de bezoeker. Dagbesteding is een Wmo-voorziening en is alleen toegankelijk met een indicatie.

Te midden van de landelijke omgeving van Stoutenburg bevindt zich op het erf van zorgboerderij Blommendal dagbesteding. De coördinatoren Marga van Binnendijk en Ida van de Bor geven aan dat bezoekers een ruime keuze hebben bij de dag invulling. ,,Ze kunnen deelnemen aan de vele activiteiten zoals wandelen, tuinieren, sport en spel, bakken of creatieve activiteiten. Deze vinden buiten op het erf plaats of in onze gezellige huiskamer. Er moet niets maar er mag veel. We blijven de vaardigheden trainen en verleggen soms ook grenzen.”

Tekst loopt door onder de afbeelding


Voorzijde van dagbesteding zorgboerderij Blommendal. (Foto: Blommendal)

FASCINERENDE DOELGROEP Nieuwkomer in Leusden met deze vorm van zorg is Aangenaam By Menno. Sinds april 2022 heeft Menno Boersma aan de Dodeweg 5 een plek gerealiseerd waar mensen met dementie en/of Parkinson terecht kunnen voor preventieve beweegprogramma’s, dagbesteding en dagbehandeling. ,,Een zeer fascinerende doelgroep waarbij wij elke dag worden uitgedaagd om iedereen een fijne dag te bezorgen door het aaneenschakelen van kleine geluksmomentjes en successen.” 

Boersma werkt als verpleegkundige en nadat hij de hbo-opleidingen Healthcare Bedrijfskunde en Health Informatics had afgerond kwam hij in een commerciële functie terecht. Daar werd hij als zorgverlener niet helemaal blij van en zocht hij naar een goede combinatie waarin alle opgedane kennis en werkervaring samenkwam. Toen Boersma en zijn vrouw Sonja dit pand in de verkoop zagen, viel alles op zijn plek. Op deze locatie kunnen zij de zorg bieden in een setting die zij voor ogen hadden.

Tekst loopt door onder de afbeelding


De blauwe kamer: de delfts blauwe vaas was een geschenk van een dankbare patiënt. (Foto: Mariska Stehouwer)

ORGANISCHE GROEI Op dit moment zijn er vijf ruimtes gerealiseerd. Twee huiskamers, de woonkeuken waar een gezamenlijke warme maaltijd wordt bereid en genuttigd, de bibliotheek en het atelier. Alle ruimtes zijn even sfeervol ingericht omdat Boersma elke keer opnieuw spiegelt: ,,Hoe zou ik het zelf vinden? Klantgericht werken en het bieden van maatwerk staat bij ons voorop. We hebben het omgedraaid. Het zorgsysteem volgt hier de gasten. Onze gasten krijgen dus geen vast programma voorgeschoteld.” 

Zijn zorgorganisatie laat hij organisch groeien. ,,Als er ergens vraag naar is, gaan wij het realiseren. Zo hebben we ook twee ruimtes in wording voor een behandelaar zoals een fysiotherapeut of kapper en een beweegzaal. Met diverse zorgverleners zijn al contacten gelegd zodat we, als het nodig is, snel kunnen schakelen.” Bij zowel dagbesteding zorgboerderij Blommendal als Aangenaam By Menno is er nog ruimte op verschillende dagen van de week. Naast eerdergenoemde locaties is er dagbesteding bij Ontmoeting de Vallei in woonzorgcentrum ’t Hamersveld en Wijkkamer Rozengaarde.

Dit artikel maakt deel uit van de serie artikelen om ‘De vele gezichten van dementie’ in beeld te brengen met als doel om in Leusden meer kennis en begrip te creëren over dementie. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Samenlevingsinitiatieven Leusden. Op 21 september 2022, Wereld Alzheimer Dag, wordt de expositie ‘de vele gezichten van dementie’ in de bibliotheek geopend.Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Ellie Kuper, coördinator van het project. Via het mailadres kuperkat@casema.nl of 06-20550053 is zij bereikbaar.

door Mariska Stehouwer

advertentie
advertentie