Archiefbeeld van de jaarlijkse tocht naar het monument De Stenen Man op het terrein van het voormalige Kamp Amersfoort.
Archiefbeeld van de jaarlijkse tocht naar het monument De Stenen Man op het terrein van het voormalige Kamp Amersfoort. Foto Rinus van Denderen

Minister Wopke Hoekstra te gast bij dodenherdenking in Leusden

26 april 2023 om 17:23 Maatschappelijk

LEUSDEN Minister Wopke Hoekstra van buitenlandse zaken is donderdag 4 mei te gast bij de dodenherdenking in het voormalige Kamp Amersfoort. Ook de gemeentebesturen van Amersfoort en Leusden zijn vertegenwoordigd bij de plechtigheden.  

Tijdens de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei vinden in Leusden diverse bijeenkomsten plaats waar belangstellenden bij aanwezig kunnen zijn om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. De herdenkingsbijeenkomsten zijn openbaar, vooraf aanmelden is niet nodig. Vanwege de verwachte drukte is het wel verstandig om ruim op tijd aanwezig te zijn. 

WOPKE HOEKSTRA

Jaarlijks organiseren de gemeenten Leusden en Amersfoort de stille tocht en dodenherdenking in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Dit jaar is minister Wopke Hoekstra hierbij aanwezig. Hij houdt een toespraak, loopt mee in de Stille Tocht en legt een krans namens het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De stille tocht gaat van Nationaal Monument Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof en wordt afgelegd in aanwezigheid van burgemeester Gerolf Bouwmeester en jeugdburgemeester Eline Voorburg van gemeente Leusden, locoburgemeester Micheline Paffen, wethouder Johnas van Lammeren, kinderburgemeester Lynn Verhoeven van de gemeente Amersfoort en minister van buitenlandse zaken Wopke Hoekstra.

EREHAAG

Geïnteresseerden die willen meelopen worden verzocht vanaf 18.15 uur te verzamelen op het binnenplein van Kamp Amersfoort. Om 18.30 uur, voorafgaand aan de stille tocht, spreekt minister Wopke Hoekstra. Om 18.45 uur vertrekt de stoet. Studenten van de politieacademie Leusden vormen op de Loes van Overeemlaan een erehaag en sluiten vervolgens aan bij de stoet. 

De stille tocht leidt langs het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ (ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd), via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar het Sovjet Ereveld en begraafplaats Rusthof. Daar leggen de (loco)burgemeesters bloemen bij het ‘Veteranenmonument’ en het gedenkteken voor ‘De Onbekende soldaat’. 

KRANSEN

De stille tocht stopt bij de binnenplaats van Rusthof. Hier leggen de (loco)burgemeesters samen met de jeugd- en kinderburgemeester van Leusden en Amersfoort en minister Hoekstra kransen. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Daarna draagt Rinke van den Berg van Special Arts, een stichting voor en door mensen met een handicap die aan kunst willen doen, een gedicht voor en spreekt de burgemeester van Leusden, Gerolf Bouwmeester. 

Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt een personenbusje achter de Stille Tocht aan van Kamp Amersfoort naar Rusthof. Na afloop rijdt deze weer terug naar Kamp Amersfoort. Een volledig overzicht van alle herdenkingen staat op www.leusden.nl/publicaties/nieuws.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie