Oud-burgemeester Fons Panis.
Oud-burgemeester Fons Panis. Daan Bleuel

Oud-burgemeester Fons Panis (90) overleden

19 januari 2023 om 23:43 Mensen

LEUSDEN Oud-burgemeester Fons Panis is -naar nu bekend is geworden- zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Panis was van 1987 tot 1997 burgemeester van Leusden. Daarvoor was de bestuurder van CDA-huize 14 jaar burgemeester van Maartensdijk. 

door Daan Bleuel

Panis werd bewust aangesteld om rust te brengen in bestuurlijk Leusden dat de jaren daarvoor behoorlijk op stelten stond. In de bestuurlijke crisis -die zelfs landelijk ruime publiciteit scoorde- verloren drie wethouders hun positie. Ook de toenmalige gemeentesecretaris -Reier van Gool- moest het veld ruimen. Toenmalig burgemeester Jan Rademaker blies tactisch de aftocht door met vervroegd pensioen te gaan.

VERZIEKTE BESTUURSCULTUUR De ernstig verziekte bestuurscultuur die in het gemeentehuis heerste, besmette ook de ambtelijke top net onder de gemeentesecretaris. Panis werd de verbindende kwaliteiten toegedacht die een heilzame uitwerking op het gemeentebestuur zouden moeten hebben. Hij werd daarin gesteund door een breed samengesteld nieuw college waarin niet alleen -zoals Leusden gewend was- CDA en VVD waren opgenomen, maar ook de PvdA met de vrouwelijke wethouder Corri Verduin. Samen met Joost de Jongh (VVD) en Bram Vroon en Evelien Blom (CDA) zette zij haar schouders onder de klus om het vertrouwen in het gemeentebestuur te herstellen. 

Onder de in het Brabantse Berkel-Enschot geboren Panis (waar zijn vader twee keer burgemeester was) normaliseerden de betrekkingen snel en ontstonden weer werkbare verhoudingen tussen bestuur en het ambtelijk apparaat. Hij benoemde een grotendeels nieuwe ambtelijke top met leidinggevenden als Albert Moens en Han de Leeuwerk die de organisatie moderniseerden. Panis nam in 1997 afscheid en werd opgevolgd door provinciegenoot Cees-Jan de Vet uit Prinsenbeek.

VERJAARDAG ,,Een warme man.’’ Zo typeert de huidige burgemeester Gerolf Bouwmeester zijn voorganger. ,,Hij werd in Leusden benoemd in een woelige tijd.’’ Bouwmeester ontmoette Panis nog in augustus toen de oud-burgemeester zijn 90e verjaardag vierde. ,,Ik heb hem in de jaren dat ik hier burgemeester ben vaker ontmoet. Hij toonde zich bij die gelegenheden nog steeds erg betrokken bij het gemeentebestuur.’’ 

De eerste ontmoeting tussen Bouwmeester en Panis vond plaats kort na de benoeming van Bouwmeester tot burgemeester. ,,Ik ben -het zal in 2017 zijn geweest- bij hem op bezoek geweest. Het was gewoonte om als nieuwe burgemeester kennis te maken met een voorganger.’’

ALEXANDRA VAN RHIJN Fons Panis was getrouwd met Alexandra van Rhijn die in de jaren ‘50 en ‘60 grote bekendheid als balletdanseres had.      

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie