Afbeelding
Hanneke Bloemendaal

Voorlopig geen vuurwerkverbod in Leusden

15 november 2022 om 14:25 Politiek

LEUSDEN Pogingen van D66, GroenLinks-PvdA en SP om in Leusden een vuurwerkverbod in te stellen, zijn vooral op praktische gronden gestrand. Een motie van die strekking werd vorige week donderdag uiteindelijk door de indieners ingetrokken. 

door Daan Bleuel

De indieners van de motie constateerden een groeiend draagvlak voor zo’n verbod. Buurgemeenten als Soest en Amersfoort zijn serieus van plan werk te maken van zo’n maatregel, dit jaar of volgend jaar. 

LICHAMELIJK LETSEL Daarnaast speelden het risico op lichamelijk letsel, luchtverontreiniging, angst en stress bij mens en dier en de opruimwerkzaamheden die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt een rol bij de overwegingen om met de motie te komen. In de motie drongen de indieners erop aan dat het gemeentebestuur volgend jaar het gebruik van consumentenvuurwerk gaat verbieden.

Het was duidelijk dat andere partijen sceptisch stonden tegenover de effectiviteit van een vuurwerkverbod. Erik-Jan van Lutterveld (Lokaal Belangrijk), Albert Kramer (Leusden Vooruit) en Wim van Ginkel (CDA) voelden veel meer voor het opvoeren van handhaving in de periode voorafgaand aan oud en nieuw. 

HANDHAAFCAPACITEIT Tegelijk realiseerden ze zich dat de beschikbare handhaafcapaciteit (bijvoorbeeld in de vorm van BOA’s -bijzondere opsporingsambtenaren) daarvoor waarschijnlijk te beperkt is. Ook blijft het lastig om overtreders op heterdaad in de kraag te vatten. De afstekers van vuurwerk hebben immers de neiging zich voortdurend te verplaatsen. 

Albert Kramer (Leusden Vooruit) zei bovendien te vrezen dat een verbod een averechtse uitwerking zou hebben. ,,Verbieden is juist stimuleren’’, vond hij: ,,Ik ben bang dat de overlast daardoor eerder erger wordt.’’

‘ONUITVOERBAAR’ Waarschijnlijk gaven de woorden van burgemeester Bouwmeester uiteindelijk de doorslag. Die noemde een verbod ‘niet te doen, onuitvoerbaar’. ,,Vuurwerk is overal verkrijgbaar’’, zei Bouwmeester. Hij doelde niet alleen op verkooppunten in de regio, maar ook op die in buurlanden als België en Duitsland. ,,Dit is eigenlijk alleen effectief op Europees niveau te verbieden’’, aldus Bouwmeester. 

Hij voegde daaraan toe dat de gemeente welwillend wil meewerken aan buurtinitiatieven voor gezamenlijke viering van oud en nieuw. ,,Wij zijn bereid om dan soepeler met de regels om te gaan’’, zei Bouwmeester, die onder meer bedoelde dat ‘live’ muziek meer de ruimte zou kunnen krijgen.  

KNOPEN TELLEN Daarop besloot de belangrijkste indiener van de motie, Martijn Kraa van D66, zijn knopen te tellen en de motie in te trekken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie