Afbeelding
pixabay

Meerderheid in de raad wil dat college kwart miljoen reserveert voor strategische raadsagenda

10 november 2022 om 17:20 Politiek

LEUSDEN De fracties van CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Lokaal Belangrijk, SP en VVD komen vanavond (donderdag 10 november) bij de begrotingsbehandeling met een amendement om een kwart miljoen te reserveren voor de zogeheten ‘strategische raadsagenda’. 

door Daan Bleuel

De partijen willen daarmee voorkomen dat -op het moment dat de discussie over de strategische raadsagenda wordt gevoerd- er geen geld meer blijkt te zijn voor de uitvoering. Dat heeft te maken met het feit dat de behandeling van de begroting en de besprekingen over een strategische raadsagenda dit keer niet synchroon verloopt. 

ALTERNATIEVE MANIER En dat heeft weer te maken met het feit dat het college -na de verkiezingen- een alternatieve manier bedacht om de politieke wensen voor de komende vier jaar, de regeerperiode van het nieuw aangetreden college, in kaart te brengen. 

Het college wilde zich in het college uitvoeringsprogramma (CUP) beperken tot een paar essentiële zaken die voor de partijen die de wethouders leveren (Lokaal Belangrijk, CDA en VVD) wezenlijk zijn. Maar daarnaast zou de gemeenteraad ook volop de ruimte moeten krijgen om eigen wensen in te brengen, was het plan. Het college beoogde daarmee maximaal draagvlak voor de gemeentelijke plannen te organiseren. 

PROVINCIE Zo’n proces bleek echter niet te passen in de normale planning. Dit temeer omdat de collegevorming ook relatief veel tijd kostte. De gemeentelijke begroting moet uiterlijk rond deze tijd ter goedkeuring aan de provincie worden aangeboden. Utrecht heeft een toezichthoudende taak op het financiële beleid van gemeenten in de provincie. 

De oppositie gaf de afgelopen maanden regelmatig aan zorgen te hebben over dat proces. Met name het feit dat er wél een begroting is, zonder dat er al rekening gehouden kon worden met wensen van de gemeenteraad gaf aanleiding tot bezorgdheid. 

STRATEGISCHE MOUW Daar lijkt nu een strategische mouw aan te worden gepast die bovendien kan rekenen op een stevige meerderheid in de raad. Niet alleen de collegepartijen (Lokaal Belangrijk, CDA en VVD) dienden het amendement in, ook de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66 en SP zetten hun handtekening. Alleen die van Leusden Vooruit en ChristenUnie-SGP ontbraken. 

Het amendement komt erop neer dat de indieners willen dat de wethouder van financiën, CDA’er Wim Vos, 250.000,= euro apart zet voor de strategische raadsagenda. Dat doet niet heel veel pijn omdat de begroting voor 2023 een overschot liet zien van bijna 480.000,= euro. Dat positieve resultaat zal door de reservering fors worden afgeroomd.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie