Bram van Hemmen, oud-burgemeester van Hoeksche Waard en Sliedrecht, is gevraagd de formatie in Leusden te leiden.
Bram van Hemmen, oud-burgemeester van Hoeksche Waard en Sliedrecht, is gevraagd de formatie in Leusden te leiden. Marjanne Dijkstra

Oud-burgemeester Bram van Hemmen aan de slag als formateur

14 april 2022 om 23:06 Politiek

LEUSDEN Oud-burgemeester en CDA-politicus Bram van Hemmen gaat als formateur aan de slag om een college, bestaande uit Lokaal Belangrijk, CDA en VVD vorm te geven. Dat maakte Alexandra Kolkman van Lokaal Belangrijk donderdag 14 april bekend. 

door Daan Bleuel

De ChristenUnie-SGP zal geen deel uitmaken van de gesprekken die tot een college-programma en een portefeuilleverdeling moeten leiden. Mark van der Kooi van ChristenUnie-SGP zei dat te hebben besloten nadat zijn partij in een lastig dilemma verzeild was geraakt. De partij maakte dat eerder vanavond via een persverklaring al bekend. 

‘GEEN WETHOUDER’ ,,Wat voegen we toe aan een coalitie die zonder ons al een meerderheid heeft als we geen wethouder kunnen leveren?’’, zei Van der Kooi daarover. Hij zei daar meteen bij dat ook zijn partij geen voorstander is van een college dat bestaat uit meer dan drie wethouders. 

Verder liet Van der Kooi weten dat zijn partij op een aantal punten inhoudelijk verschilt van de andere drie partijen. Hij noemde duurzaamheid, vluchtelingen en hoe om te gaan met bestaand beleid als voorbeelden daarvan. 

‘GEZAMENLIJK BESLUIT’ Alexandra Kolkman voegde aan de verklaring van Van der Kooi toe dat het besluit om nu niet verder te praten met de ChristenUnie-SGP ‘een gezamenlijk besluit van vier partijen’ was. Zij vond -net als Van der Kooi- dat de gesprekken die uiteindelijk tot die conclusie leidden in een plezierige sfeer waren verlopen. 

Formateur Bram van Hemmen gaat nu proberen met Lokaal Belangrijk, CDA en VVD een coalitie te smeden. ,,Mijn inzet zal zijn het beste voor Leusden’’, zei hij daarover toen hij zichzelf donderdagavond aan de overige raadsleden voorstelde. ,,Ik streef naar de vorming van een stabiele coalitie, met oog voor de belangen van de oppositie.’’

HOEKSCHE WAARD Van Hemmen was tot voor kort (tot 10 maart om precies te zijn) burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard. Daar stapte hij -minder dan twee jaar na zijn aanstelling- eigener beweging op. ,,Ik heb geconstateerd dat er intern andere verwachtingen van een burgemeester zijn, dan de wijze waarop ik mijn rol wil invullen’’, zei hij daarover in de persverklaring waarin hij zijn vertrek bekendmaakte. 

Daarvoor was Van Hemmen burgemeester van Sliedrecht. De Rotterdammer van geboorte studeerde sociologie en werkte tien jaar in de automatisering, voor hij dagelijks bestuurder werd in de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde. 

BESLOTENHEID GroenLinks-PvdA-raadslid Marcel Sturkenboom vroeg zich af in hoeverre het formatieproces zich in de openbaarheid zal afspelen. Alexandra Kolkman antwoordde door te zeggen dat de inhoudelijke gesprekken aanstaande woensdag van start gaan, maar in beslotenheid. Ze noemde dat ‘in lijn met de voorstellen van de informateur’. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie