Staatsieprotret van de zojuist geïnstalleerde gemeenteraad en de griffier.
Staatsieprotret van de zojuist geïnstalleerde gemeenteraad en de griffier. Iet van der Kooi

Nieuwe gemeenteraad woensdag geïnstalleerd

Politiek Gemeenteraadsverkiezing 2022

LEUSDEN Een dag nadat de gemeente vertrekkende raadsleden met het nodige ceremonieel uitzwaaide, is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Lokaal Belangrijk neemt met 7 zetels een dominante rol in in de nieuwe samenstelling. 

door Daan Bleuel

De grootste fractie zal bestaan uit lijsttrekker Alexandra Kolkman, Joey van de Belt, Melanie Voskuilen-Kroeze, Erik-Jan van Lutterveld, Frank de Wit, Gijsbert Karman en Ko Nieuwenhuijse. Het CDA is met vier zetels de één na grootste partij in de nieuwe Leusdense gemeenteraad. Die zetels worden gevuld door lijsttrekker Wim Vos (die nu ook in het college zit), Wim van Ginkel, Henriëtte van Ruitenbeek en Bas van Os. 

GEROUTINEERDE KRACHTEN De fractie van GroenLinks-PvdA bestaat uit louter geroutineerde krachten. Lijsttrekker Fenneke van der Vegte wordt in de raad geflankeerd door Marcel Sturkenboom die aan zijn derde raadsperiode begint. Denise Houtveen heeft er ook al een periode op zitten.

De VVD keert met twee zetels terug in de nieuwe raad. Carlos Genders nam daarin de opengevallen plaats van lijsttrekker Patrick Kiel in die zijn zetel niet aanvaardde. Kiel is wel beschikbaar als wethouderskandidaat namens de partij. Anna-Christina Gräfin von der Schulenburg verdiende op basis van voorkeursstemmen de tweede zetel in de fractie geheel op eigen kracht. 

DEBUUT In de fractie van de ChristenUnie-SGP debuteert Mark van der Kooi, die ook lijsttrekker was gedurende de campagne. Hij wordt in zijn raadswerk ondersteund door Wout van den Brink, die het klappen van de zweep inmiddels wel kent. 

Nieuwkomer Leusden Vooruit bezet twee zetels in de nieuwe raad. Hilde van den Heuvel en Albert Kramer zijn echter geen nieuwelingen. Beiden maakten tot eind 2021 deel uit van de CDA-fractie in de gemeenteraad. Na hoogoplopende meningsverschillen splitsten de twee zich af en begonnen een eigen partij. 

EENMANSFRACTIE D66 komt in de raad met twee nieuwkomers. Lijsttrekker Martijn Kraa krijgt Quirine van Mourik aan zijn zijde. Van Mourik hield de jeugdige Kennard Reinders op basis van voorkeursstemmen uit de gemeenteraad. Guus van Ginkel vormt de enige eenmansfractie in de gemeenteraad. Zijn partij, de SP, verloor bij de verkiezingen de tweede zetel. 

In de nieuwe raad zitten acht vrouwen. Dat is er één minder dan in de vorige periode, terwijl de gemeenteraad vanaf nu 23 zetels telt in plaats van 21, zoals de laatste jaren gebruikelijk was. Eén van de acht (Van Mourik) dankt haar benoeming rechtstreeks aan voldoende voorkeursstemmen. De andere kandidaat die met voorkeursstemmen werd gekozen, Anna-Christina Gräfin von der Schulenburg (VVD), was ook zonder die stemmen in de gemeenteraad terechtgekomen, omdat Patrick Kiel zich als raadslid terugtrok. 

INFORMATIE Ondertussen gaat achter de schermen het proces naar de vorming van een nieuw college verder. Informateur Loek van Daalen, die door Lokaal Belangrijk naar voren werd geschoven om een eerste verkenning naar de mogelijkheden te doen, rapporteert vanavond (donderdag 31 maart) over zijn eerste bevindingen. De bijeenkomst van de raad is in de raadzaal van het Huis van Leusden of via een videoverbinding op de pagina van de gemeenteraad (op de website www.leusden.nl) ‘live’ te volgen (of later terug te kijken).

advertentie
advertentie