Afbeelding
Stichting Sovjet Ereveld

Remco Reiding van Stichting Sovjet Ereveld ontvangt onderscheiding in Oezbekistan

5 december 2023 om 17:10 Mensen

LEUSDEN Remco Reiding heeft deze week een onderscheiding toegekend gekregen van de authoriteiten in Oezbekistan. De directeur van Stichting Sovjet Ereveld krijgt deze ,,voor de bescherming van mensenrechten.”

Reiding identificeert al 25 jaar oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie die in Leusden begraven liggen. Ook spoorde hij meer dan 220 families op om hen te vertellen dat hun echtgenoot, vader of grootvader in Nederland begraven ligt.

Veel van de op het Sovjet Ereveld begraven soldaten komen uit Oezbekistan. De autoriteiten in dat Centraal-Aziatische land zijn al langer bijzonder geïnteresseerd in en onder de indruk van de verhalen over het lot van hun landgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onderscheiding werd in het leven geroepen door de president van Oezbekistan en uitgereikt vanwege het 75-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De medaille werd toegekend door Akmal Saidov, de directeur van het Nationaal Centrum voor de Mensenrechten, tevens vice-voorzitter van het Oezbeekse parlement. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie