De elektrische warmtepomp is een mogelijk alternatief voor de traditionele, aardgasgestookte  verwarmingsketel.
De elektrische warmtepomp is een mogelijk alternatief voor de traditionele, aardgasgestookte verwarmingsketel. Draaijer Installatietechniek

Plan voor aardgasvrij Leusden in de maak

26 mei 2020 om 06:55 Natuur en milieu

LEUSDEN Het college van burgemeester en wethouders wil voor het eind van het jaar een plan maken, waarin wordt beschreven hoe Leusden op termijn kan worden afgekoppeld van het aardgasnet. 

door Daan Bleuel

Dat schrijft het college in een voorstel aan de gemeenteraad. Wethouder Van Beurden zei bij een eerdere gelegenheid dat het ‘aardgasvrije’ doel in 2050 bereikt moet zijn.

Hoe dat allemaal moet gaan is nog een hele puzzel. De vragen ‘hoe’ en ‘wanneer’ zijn nu nog niet zomaar te beantwoorden. Particuliere eigenaren kunnen op eigen gezag en voor eigen rekening besluiten om hun traditionele ketel te vervangen door een elektrisch aangedreven warmtepomp. Maar dat is nu nog een kostbare investering. Ook is het denkbaar dat hele wijken op een centraal warmtenet worden aangesloten. Maar ook dat brengt ingewikkelde vraagstukken met zich mee. 

ALTERNATIEVEN De gemeente wil de overstap ook zodanig maken dat ‘iedereen in staat moet zijn mee te kunnen’. Verder noemt het college ‘betaalbaarheid, betrouwbaarheid, veiligheid, bijdrage aan CO2-reductie en draagvlak’ voorwaarden bij het kiezen van alternatieven voor het gebruik van aardgas in wijken en buurten. 

Ook realiseert het college zich dat de stap naar aardgasvrij waarschijnlijk niet in één keer gemaakt zal kunnen worden. In het plan zal dan ook veel aandacht worden gegeven aan het verminderen van het aardgasgebruik. Dat kan bijvoorbeeld door woningen en andere gebouwen vergaand te isoleren. 

INITIATIEVEN Om te kunnen bepalen waar te beginnen, wil de gemeente onder meer kijken of er aangehaakt kan worden bij bestaande initiatieven in buurten, wijken of op bedrijventerreinen. Andere redenen die kunnen bijdragen aan een beslissing om ergens wel of niet snel te beginnen hangen samen met de mogelijkheden om het gebruik van aardgas snel terug te kunnen dringen, of de urgentie om woningen te verbeteren. Gepland onderhoud aan infrastructuur, zoals het ondergrondse aardgasnet, kan ook een reden zijn om de verandering prioriteit te geven. 

,,Zolang nog niet duidelijk is welke techniek aardgas tegen de laagste kosten kan vervangen, worden er nog geen definitieve keuzes gemaakt’’, belooft het college de gemeenteraad. Verder willen burgemeester en wethouders samen met inwoners van de wijken ‘de aanpak verder uitwerken’. ,,De aanpak om het gebruik van aardgas te beëindigen mag niet leiden tot een tweedeling in de Leusdense samenleving. Iedereen moet mee kunnen doen’’, benadrukken de collegeleden tenslotte. 

DECEMBER Het uiteindelijke plan, de Transitievisie ‘Warmte’, moet volgens de planning in december door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Naar verwachting zal het stuk in het najaar tussentijds met de raad worden besproken. 

Het streven van de gemeente om Leusden aardgasvrij te maken past in het landelijke beleid om de doelstellingen van het akkoord van Parijs te halen. Dat akkoord is bedoeld om de opwarming van de aarde te beperken door het gebruik van het broeikasgas CO2 sterk te verminderen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie