Schets van het nieuwe wijkje 'Hof van Liz' bij Lisidunahof.
Schets van het nieuwe wijkje 'Hof van Liz' bij Lisidunahof. WSLeusden

Leusdenaren krijgen voorrang bij verkoop ‘Hof van Liz’

15 mei 2020 om 20:46 Nieuwbouw

LEUSDEN Inwoners van de gemeente Leusden krijgen een streepje voor als de woningen in het nieuwe wijkje ‘Hof van Liz’ in de verkoop gaan. Dat zei wethouder Erik van Beurden donderdag na vragen daarover van CDA-raadslid Wim van Ginkel.

door Daan Bleuel

Het is nog niet bekend wanneer de woningen in de verkoop gaan. Eerder zei projectontwikkelaar Van Wijnen op de eigen site te hopen daar ‘rond de zomer’ mee te kunnen beginnen. 

INBREIDINGSLOCATIE Op de zogeheten inbreidingslocatie rond zorgcentrum Lisidunahof komen ruim 100 nieuwe woningen. Het gaat daarbij om 22 twee-onder-één-kapwoningen, drie vrijstaande woningen, 53 sociale huurwoningen in twee appartementencomplexen, 12 koopappartementen en 12 appartementen in de vrije sector. 

Hoewel het bestemmingsplan daarvoor wel mogelijkheden biedt, is de gemeente vooralsnog niet van plan een tweede ontsluiting van de wijk mogelijk te maken. De nieuwe wijk zal dus alleen via de Lisidunalaan te bereiken zijn. ,,Mocht het toch nodig blijken, dan moeten we in overleg met de eigenaren van de kantoren aan de Burgemeester De Beaufortweg’’, lichtte Van Beurden zijn standpunt toe. ,,Rechtstreeks aantakken op de Groene Zoom is verkeerstechnisch niet mogelijk. Daarvoor is het te druk en zijn de snelheidsverschillen te groot’’, aldus Van Beurden. Een tweede ontsluiting kan redelijkerwijs alleen op de De Beaufortweg aantakken. 

DOELGROEPEN In antwoord op vragen van raadsleden gaf Van Beurden verder aan dat er bij de ontwikkeling van dit lang geen rekening is gehouden met specifieke doelgroepen. ,,Zoals we dat bij het nieuwbouwplan voor de Maanweg in Leusden-Zuid nadrukkelijk wel doen’’, aldus Van Beurden. ,,Daar zetten we in op levensloopbestendige woningen.’’ Hij noemde met name de appartementencomplexen in de Hof van Liz wel degelijk ‘zeer geschikt’ voor ouderen. 

Van Beurden was ook tevreden over het overleg met bewoners van de wijk aan de andere kant van de Lisidunalaan. ,,We hebben uitgebreid overleg gehad over de invulling van de zuidrand van het nieuwbouwplan. Een aantal bewoners heeft daar ook actief in meegedacht. Natuurlijk is niet iedereen tevreden met de uitkomst, maar de schetsen zijn over het algemeen goed ontvangen’’, aldus Van Beurden. 

,,De natuur heeft bij dit plan niet de allerhoogste prioriteit gekregen'', gaf de wethouder toe in reactie op vragen van raadsleden naar 'natuurinclusiviteit'. ,,Dat heeft deels te maken dat het plan op een plek ligt waar al veel natuurschoon aanwezig is.'' De wethouder doelde daarmee op de aanwezigheid van het park Princenhof. Toch wordt er wel degelijk ook rekening gehouden met bestaande natuurwaarden. ,,We gaan nestkasten voor vogels en vleermuizen ophangen'', aldus Van Beurden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie