Daniël van de Haterd legt de laatste hand aan zijn vogelkunstwerk in De Schammer.
Daniël van de Haterd legt de laatste hand aan zijn vogelkunstwerk in De Schammer. Gemeente Leusden

Vogelobserveerwand wordt kunstwerk

Natuur en milieu

LEUSDEN Graffiti-kunstenaar Daniël van de Haterd van het Amersfoortse bedrijf '13hoog' heeft de vogelobserveerwand in het Leusdense natuurgebied De Schammer verrijkt met fraaie schilderingen van vogels. 

door Daan Bleuel

Van de Haterd deed dat in opdracht van het Utrechts Landschap en de gemeente Leusden. ,,Omdat we last hadden van bekladdingen'', vertelt Hans Peter Reinders, beleidsmedewerker Natuur en Milieu van de gemeente. Op de wand is onder meer een ijsvogel te zien, een vogel die relatief veel voorkomt in De Schammer. 

ELEKTRICITEITSHUISJE ,,Het is wel grappig om te weten hoe we aan Daniël zijn gekomen'', begint Hans Peter Reinders zijn verhaal. Hij vertelt dat een elektriciteitshuisje in de buurt van het Van der Valk-hotel helemaal was ondergekliederd. ,,Ik heb toen een briefje opgehangen met de vraag of iemand daar iets moois van kon maken. Daniël reageerde op die oproep. We hebben inmiddels meerdere projecten met hem gedaan. Bijvoorbeeld met historische afbeeldingen op elektriciteitshuisjes.''

Toen ook de vogelobserveerwand in De Schammer mikpunt van graffitivandalen werd, besloot de gemeente -die samen met Utrechts Landschap verantwoordelijk is voor het beheer van het gebied- Van de Haterd te vragen een plan te maken om de wand te verfraaien. 

Afbeelding
advertentie