Windwokkels op landgoed de Horst.
Windwokkels op landgoed de Horst. Daan Bleuel

Nieuw fenomeen in de energietransitie; de windwokkel

6 december 2021 om 12:43 Natuur en milieu

LEUSDEN SP-raadslid Guus van Ginkel maakte vorige week donderdag -tijdens een vergadering van de raad over de energietransitie- melding van een nieuw fenomeen op Leusdens grondgebied; de windwokkel. 

door Daan Bleuel

De windwokkel is een soort mini-windmolen die op bescheiden schaal kan bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. Het was Van Ginkel opgevallen dat op het nieuwe landgoed De Horst (tegenover de hockeyvelden en langs het Valleikanaal) onlangs vier van die apparaten werden geplaatst.

INNOVATIE Van Ginkel wilde van wethouder Van der Vegte weten of de windmolens met een vorm die doet denken aan een populair zoutje-op-een -stokje, onderdeel uitmaken van een gemeentelijke proef. Dat is niet zo, antwoordde de wethouder die het ‘een innovatie’ noemde, ‘zoals we die graag zien in de energietransitie’. 

Van der Vegte erkende wel dat het wenselijk is dat de gemeente voor de plaatsing van deze specifieke vorm van windenergie regels gaat maken. Die zijn er nu nog niet, waardoor de plannen van initiatiefnemers -zo goed en zo kwaad als dat gaat- aan bestemmingsplannen worden getoetst. 

TWIJFELS OVER HET NUT Over het nut van windwokkels wordt overigens verschillend gedacht. De één noemt het een waardevolle aanvulling op zonnepanelen, die de continuïteit van het opwekken van duurzame energie beter kan garanderen (ook op momenten dat de zon niet schijnt).

Anderen vinden de opbrengsten echter zo minimaal, dat het nauwelijks zin zou hebben deze vorm van opwekken van duurzame energie toe te passen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie