De teams MO15 en (niet op deze foto) JO13 krijgen nog opvolging van JO11.
De teams MO15 en (niet op deze foto) JO13 krijgen nog opvolging van JO11. Judith van der Geest
Gouden Grijper

Jeugd sv Achterveld ruimt op

26 april 2022 om 08:34 Natuur en milieu

LEUSDEN Vrij snel na de oproep voor deelname aan de ‘Gouden Grijper’ meldde sv Achterveld zich. Graag wilden zij met twee jeugdteams meedoen aan deze afvalestafette.

Het idee was om, met een pauze van twee weken, afval te gaan rapen in omgeving van het sportpark. En zo bewustwording creëren door te laten zien hoeveel afval er in die periode alweer bij gekomen was. Gerbrand van Zandbrink, initiatiefnemer vanuit de voetbalvereniging: ,,Er is bewust gekozen voor deelname met twee jeugdteams. Deze leden hebben de leeftijd dat ze veel fietsen van en naar school en er wordt door scholieren nogal eens wat in de berm gegooid.” 

Op vrijdag 8 april ging een bijna het volledig Meisjes Onder 15-team op pad. Gewapend met hesjes, grijpers, handschoenen en vuilniszakken van Opgeruimd Leusden en een goed werkende JBL speaker werd het een gezellige avond. De meiden én de vier begeleidende ouders waren enthousiast, het voorjaarszonnetje scheen en er werd geraapt bij het leven. Er werden veel sigarettenpeuken, blikjes en fastfood resten en -verpakkingen gevonden. Na anderhalf uur noeste arbeid was Achterveld weer een stukje opgeruimder.

Lees hier ook over de andere vrijwilligers die al op pad gingen voor deze afval-estafette.

Vrijdag 22 april ging een deel van team ‘Jongens Onder 13’ op pad. Wederom was het een prachtige lente-avond. Toch benieuwd of er weer veel afval was neergegooid op de route op en om het sportpark. De groep werd in tweeën gesplitst; één groep liep richting het dorp en de andere naar de Helweg. Daar lag een hoop afval in de sloot. Toch was de conclusie dat de hoeveelheid gevonden afval deze avond minder was, dus dat eerdere opruimrondje duidelijk geholpen had.

Van Zandbrink begon beide avonden met de vraag wie er weleens wat op de grond gooide. Er was niemand die dat nooit deed. Hopelijk zijn de leden door het afval rapen bewuster geworden van wat dat doet met de natuur. In ieder geval waren de deelnemende teams zó enthousiast dat de JO11 ook nog mee wil doen. Dat gaat in mei nog gebeuren.
SV Achterveld geeft de Gouden Grijper door aan Leusden Zet.

In de rubriek De Gouden Grijper van Opgeruimd Leusden krijgt telkens een andere vereniging, onderneming of instelling het spreekwoordelijke stokje (een gouden afvalgrijper) doorgegeven om mee te helpen onze directe leefomgeving schoon te houden. Ook deelnemen of voor meer informatie: judith@opgeruimdleusden.nl.

De vrijwilligers van JO13 ervaarden dat het rondje van MO15 twee weken eerder nut heeft gehad.
Eén van de twee JO13-groepen zag vooral veel afval in de sloot aan de Helweg.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie