Afbeelding
Hetty Heijne

Feest voor nieuwe bewoners Maanwijk; Heijmans levert 36 sociale huurwoningen en 84 koopwoningen op

24 september 2022 om 08:13 Nieuwbouw

LEUSDEN In Maanwijk (aan de rand van Leusden-Zuid) heeft projectontwikkelaar Heijmans in totaal 120 woningen gebouwd. Van appartementen tot tweekappers en van levensloopbestendige huizen tot laanwoningen. Het gaat om 84 koopwoningen en 36 sociale huurwoningen voor Woningstichting Leusden (WSL).

Van de redactie

Vrijdag 23 september organiseerde Heijmans een opleverfeest voor alle nieuwe bewoners. Een mooi moment om kennis te maken met elkaar en te proosten op een nieuwe wijk in Leusden waar veel aandacht is voor ontmoeting en sociale verbinding in een groene omgeving. 

VEEL VARIATIE Rianne Segers, commercieel manager van Heijmans, vertelt dat bewust gekozen is voor veel variatie in de wijk: ,,Stellen, singles en gezinnen, jong of wat ouder, in Maanwijk vinden veel mensen een fijn thuis.’’

De woningen verschillen in grootte. Van appartement of riante twee-onder-een-kapwoning tot klein gezinshuis, seniorenwoning en herenhuis. De opzet van de wijk versterkt de relatie tussen binnen en buiten en nodigt uit tot ontmoeten. Er zijn drie kleinschalige hofjes met zitgelegenheid en twee gemeenschappelijke binnentuinen waar kinderen kunnen spelen en volwassenen elkaar ontmoeten. Dat ontmoeten wordt op tal van manieren gestimuleerd. Zo kom je elkaar tegen in de buurtschuur om een e-bike deelfiets te lenen of om uit de pakketkluis van ‘Bring me’ je postpakket te halen. 

BUURTAPP Ook is er een buurtapp (Hoplr) en een buurtcoach van welzijnsorganisatie Lariks die ervoor zorgt dat bewoners zich snel thuis voelen en wegwijs raken in de in de nabije omgeving. Segers: ,,Maanwijk is een wijk voor iedereen en voor ons een mooi voorbeeld van een gezonde leefomgeving.”

Woningstichting WSL heeft de 36 sociale huurappartementen allemaal verhuurd. Het gaat om 2 appartementgebouwen van 18 woningen, verdeeld over 3 verdiepingen. Alle appartementen zijn gasloos en hebben zonnepanelen op het dak. Johan Westra, interim directeur bij WSL is blij met de 36 appartementen: ,,De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn hoog. Daarom blijft het noodzakelijk om nieuwe woningen te blijven bouwen, zeker ook voor huishoudens van één of twee personen. Met deze huizen en de projecten die nu in voorbereiding en ontwikkeling zijn, verwachten we in 2025 te groeien naar 2.800 sociale huurwoningen in gemeente Leusden.”

KOOPGARANTWONINGEN Naast een appartementencomplex met sociale huurappartementen bouwde Heijmans ook acht zogeheten Koopgarantwoningen voor WSL. ,,Dit zijn woningen, speciaal voor starters (t/m 34 jaar) op de woningmarkt”, vertelt Westra. ,,Er was veel belangstelling voor deze woningen die WSL met korting heeft aangeboden. Net als alle woningen in Maanwijk zijn de Koopgarantwoningen duurzaam en comfortabel, met een geïntegreerd zonnedak.”

Alle acht woningen zijn verkocht aan huurders WSL. ,,Als bewoners hun huis weer willen verkopen dan kopen wij de woning van hen terug. Een onafhankelijke taxateur bepaalt dan de actuele waarde van de woning. Is het huis meer waard geworden? Dan delen we de winst. Maar ook verlies wordt gedeeld”, aldus Westra.

GEBIEDSLABEL Met de komst van Maanwijk krijgen Leusden-Zuid en Tabaksteeg een fraaie, nieuwe entree met een duurzaam en groen karakter. De goed geïsoleerde woningen zijn voorzien van geïntegreerde zonnedaken en werken met warmte-koude opslag. Hierdoor is de wijk in zijn totaliteit energieneutraal. Duurzaamheid en versterking van biodiversiteit waren speerpunten bij de ontwikkeling. De wijk ontving daarvoor tijdens de ontwikkeling het prestigieuze Gebiedslabel A van NL Greenlabel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie