Begin dit jaar zijn de werkzaamheden om Maanwijk bouwrijp te maken van start gegaan. De straatnamen zijn inmiddels ook bekend.
Begin dit jaar zijn de werkzaamheden om Maanwijk bouwrijp te maken van start gegaan. De straatnamen zijn inmiddels ook bekend. Daan Bleuel

‘Ruimtevaart’ thema van straatnamen in Maanwijk

19 januari 2021 om 14:00 Nieuwbouw

LEUSDEN De straten in de nieuwe Maanwijk in Leusden-Zuid gaan Apollolaan, Hof van Cassini, Hof van Galileo, Hof van Huygens en Astronautpad heten. Kort na de jaarwisseling zijn werkzaamheden gestart om de grond bouwrijp te maken. Naar verwachting gaan in het tweede kwartaal van dit jaar de eerste palen voor de woningen de grond in.

door Daan Bleuel

Inwoners van Leusden-Zuid konden, onder auspiciën van projectontwikkelaar Heijmans en wijkvereniging Leusden-Zet meedenken over de straatnamen in de nieuwe wijk aan de rand van het huidige Leusden-Zuid. 

PUBLIEKSJURY Tot 15 november konden inwoners een suggestie doen voor straatnamen. Dat leverde in totaal 690 suggesties op, die werden ingestuurd door 138 wijkbewoners. Die werden gerangschikt in vier setjes van vijf namen en aan de gemeente voorgelegd. De thema’s waren: flora, fauna, ruimtevaart en mytisch. Dat leidde ertoe dat drie thema’s  aan een publieksjury werden voorgelegd (ruimtevaart, flora en fauna). Tot half december konden geïnteresseerden hun voorkeursstem uitbrengen op één van de drie. 

Uiteindelijk bleek het thema ‘ruimtevaart’ (met daaraan gekoppeld de vijf eerder genoemde straatnamen) de favoriet; 220 stemmers van de 497 deelnemers aan de verkiezing gaven aan die optie hun voorkeur. Flora werd goede tweede met 148 stemmen, fauna bleef daar -met 129 stemmen- niet heel ver bij achter. 

NIEUW PROCES De werkwijze om te komen tot naamgeving van de straten in Maanwijk is een ‘pilot’ geweest. Het was lange tijd gebruikelijk een speciale commissie (de commissie straatnaamgeving) te belasten met de opdracht tot het vinden van geschikte straatnamen. De gemeente wil echter de bewoners nauwer bij zo’n proces betrekken. De keuze van straatnamen in Maanwijk waren in die zin een experiment. ,,Voor het bepalen van nieuwe straatnamen hebben wij als gemeente nog geen nieuwe standaard-procedure opgesteld’’, aldus het college in het besluit. De gemeente zegt de werkwijze dan ook als ‘leermoment en input voor een nieuw gemeentelijk proces bij nieuwe straatnamen’ te beschouwen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie