Afbeelding
Pixabay

Kritiek op ongevraagd huisbezoek om 60-plussers in beweging te krijgen

30 september 2021 om 08:46 Opinie

LEUSDEN Leusdenaar Erik van Venetië ('lobbyist, adviseur, trainer, schrijver') vraagt zich op Twitter af wat 'de gemeente Leusden bezielt'. Hij reageert daarmee op een brief die de gemeente naar 60 tot 75-jarige inwoners stuurde met de insteek om meer bewegen in de buitenlucht onder deze groep te stimuleren.

De gemeente vraagt geadresseerden om deel te nemen aan GALM Outdoor, 'een veelzijdig sport- en beweegprogramma dat wekelijks in de buitenlucht wordt aangeboden onder begeleiding van deskundige sportleiders'. Opvallend is echter dat een geadresseerde met de bijgesloten antwoordkaart moet aangeven dat hij of zij géén prijs stelt op deelname of zelfs huisbezoek: 'Als u geen antwoordkaart terugstuurt, komen medewerkers van GALM thuis bij u langs', klinkt het ietwat dreigend. Ook lijkt het dus dat iedereen in die leeftijdscategorie automatisch al is opgegeven voor dit sportstimuleringsprogramma.

,,Wat bezielt de gemeente Leusden? 1. Hoe weten ze dat ik ‘onvoldoende lichamelijk actief’ zou zijn? 2. Waar bemoeien ze zich mee? 3. Ik organiseer mijn eigen activiteit wel. 4. Het dreigement van huisbezoek", schrijft Van Venetië.

,,Mooi hoor. En boven de 75 ben je kennelijk afgeschreven en niet meer de moeite waard :-) Leeftijd is toch wel een erg slecht criterium om onvoldoende lichamelijke activiteit aan op te hangen", krijgt hij bijval.

D66-raadslid Albert Dragt is het eens met de kritiek: ,, Wel goed dat de gemeente aandacht heeft voor bewegen en fitheid voor ouderen. Maar inderdaad heel vreemd dat je standaard meedoet en iemand thuis op bezoek krijgt en dat je actief moet afmelden als je niet meedoet. Ook leeftijdsgrens is niet uit te leggen."  

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie