Utrechtse gemeenten -waaronder Leusden- bepleiten in een brief aan Minister Ollongren meer geld in het gemeentefonds.
Utrechtse gemeenten -waaronder Leusden- bepleiten in een brief aan Minister Ollongren meer geld in het gemeentefonds. Archief/pixabay

Brandbrief burgemeesters: Meer geld in het gemeentefonds!

8 juni 2020 om 14:15 Overig

LEUSDEN In een brandbrief aan Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dringen Utrechtse burgemeesters, waaronder Gerolf Bouwmeester van Leusden, aan op meer geld uit het gemeentefonds. De brief moet één dezer dagen in Den Haag worden bezorgd. 

door Daan Bleuel

,,Alleen door het verhogen van de structurele rijksbijdrage uit het gemeentefonds is het voor ons mogelijk om de voorzieningen voor onze burgers en bedrijven op orde te houden en een gezonde financiële huishouding te voeren’’, schrijven de burgemeesters onder meer. 

ONDER DRUK De brief komt op een moment dat de gemeentelijke financiën van verschillende kanten onder druk komen te staan. Het Rijk is bijvoorbeeld bezig de uitkeringen uit het gemeentefonds (verreweg de belangrijkste inkomstenbron van gemeenten) over een andere boeg te gooien. 

Als de voortekenen niet bedriegen zullen gemeenten met meer dan 100.000 inwoners per saldo profiteren van een andere verdelingssystematiek. Kleinere gemeenten krijgen daardoor minder. Wethouder Vos van financiën houdt rekening met een korting van 33,- euro per inwoner ten behoeve van het Sociaal Domein. ,,Grofweg een miljoen vanaf 2022’’, rekende de wethouder voor. 

MEER GELD De gemeenten waarschuwen de Minister in de brief niet alleen voor de gevolgen van de herverdeling van het geld in het Gemeentefonds. Ze bepleiten ook dat er meer geld in het fonds moet komen. ,,We zijn niet meer voldoende toegerust om onze rol in de lokale samenleving goed waar te kunnen maken. We zien een groei in onze structurele verantwoordelijkheden zonder een navenante stijging in de algemene uitkering van het gemeentefonds'', aldus de burgemeesters in de brief aan de Minister. 

De gemeenten wijzen onder meer op de decentralisaties in de Jeugdzorg waarbij de gemeenten de afgelopen jaren een veel belangrijkere rol kregen zonder dat de daarbij behorende budgetten in voldoende mate beschikbaar werden gesteld. 

NOOD IS HOOG Dat de nood hoog is, maken de burgemeesters in de brief ook duidelijk: ,,Het vlees is inmiddels echt van de botten, we teren in op onze reserveposities, we hebben de lokale lasten verhoogd en hebben oog voor een efficiënte en effectieve inzet van onze middelen.’’

De burgemeesters wijzen in de brief ook op aanwijsbare effecten van de ontstane financiële crisis: ,,In Montfoort is bij een eerdere bezuinigingsronde de bibliotheek al gesloten. In Woerden staan voorzieningen als het zwembad, het museum en de bibliotheek onder druk.’’ (Montfoort en Woerden behoorden tot de initiatiefnemers van de brief. Lopik, IJsselstein, Oudewater en Vijfheerenlanden sloten zich bij het initiatief aan). Het is de verwachting dat naast Leusden ook andere Utrechtse burgemeesters hun handtekening onder der brief gaan zetten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie