Afbeelding
Foto: Getty Images

Vijf tips bij het kopen van een huis

23 januari 2024 om 13:07 Partnercontent

Een huis kopen is een hartstikke leuke tijd. Daarbij is er wel een belangrijke voorwaarde, namelijk dat je je zaakjes goed op orde hebt. Dat is natuurlijk een breed begrip. In dit artikel ontdek je wat er zoal onder de ‘zaakjes’ valt. De tips zijn onmisbaar bij het kopen van een huis, maar krijgen soms niet de aandacht die ze verdienen.

Weet hoe hoog of laag je kan gaan
Het online zoeken naar huizen is misschien nog wel leuker dan het verhuizen zelf. Het aantrekkelijke is dat je zonder beperkingen kunt kijken. Er is geen maximum bedrag en het geeft niks als je naar huizen van 5 miljoen euro kijkt. Zodra het serieus wordt en je over een bod kunt gaan nadenken, verandert er iets. Dan is het zaak om gericht op zoek te gaan. Door vooraf je hypotheek te berekenen, weet je in welke range je kunt zoeken. Daarbij is het slim om niet tegen de rand van je maximale hypotheek te gaan zitten. Het is altijd fijn om nog een beetje marge over te houden.

Schakel een financieel adviseur in
Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Ben je bijvoorbeeld op de hoogte van de verzekeringen die je moet afsluiten? En weet je hoeveel je maandlasten gaan bedragen en of je dit wel kunt betalen. Het is verstandig om de hulp van een financieel adviseur in te schakelen. Experts van bedrijven zoals Financieel Fit hebben jarenlange ervaring en zijn een prettige steun in de rug. Een goede financieel adviseur laat je zien wat wel en niet kan. Daarnaast krijg je morele steun, wat in deze onzekere tijd alleen maar van pas komt.

Denk ook aan verzekeringen die niet verplicht zijn
Wanneer je een woning gaat kopen, heb je te maken met verplichte verzekeringen, zoals de opstal. Voor een hoop andere verzekeringen geldt echter dat ze niet hoeven te worden afgesloten. Dat lijkt misschien een mooie kostenbesparing, maar het is verstandig om hier goed over na te denken. Een inboedelverzekering komt bijvoorbeeld prima van pas. Dat geldt ook voor de overlijdensrisicoverzekering. Dit is in de meeste gevallen niet verplicht. Maar wanneer je komt te overlijden, geeft het je partner en/of kinderen wel financiële zekerheid.

Ga ook kijken bij het huis dat niet je voorkeur heeft
Tijdens het kijken op Funda en andere websites valt je oog als eerste op de meest aantrekkelijke woningen. Dat is logisch en deze huizen verdienen het ook zeker om bekeken te worden. Maar heb ook oog voor de woningen die er misschien niet zo aantrekkelijk uitzien. Op een foto zie je lang niet alles en misschien is dit wel het huis van je dromen.

Geniet van het proces
Natuurlijk zorgt de verhuizing voor een hoop stress. Probeer tijdens de stressvolle periodes ook aan de leuke dingen te denken. Een nieuwe woning betrekken is namelijk hartstikke leuk. Het advies is dan ook om geregeld even stil te staan bij het proces. Je verhuist immers niet ieder jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie