Afbeelding
Foto door Kaique Rocha via Pexels

Faillissementen blijven voorlopig uit in Nederland

14 oktober 2021 om 07:31 Partnercontent

Bij de uitbraak van de nog altijd lopende pandemie werd gevreesd voor een groot aantal faillissementen onder Nederlandse bedrijven. Een golf aan faillissementen kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die soms letterlijk op straat komen te staan, wanneer zij naast hun baan ook hun woning verliezen. Een woningontruiming wordt uitgevoerd op het moment dat de huur langere tijd niet betaald is. Het vinden van een oplossing is in dergelijke situaties lastig, als men niet snel weer aan nieuw werk komt. De vraag is voor de komende maanden wel of deze faillissementsgolf daadwerkelijk uitblijft, nu de overheid de financiële steun aan bedrijven heeft stopgezet.

Aantal vacatures bij bedrijven is nog altijd groot 

Voorlopig hoeft men niet te vrezen voor opkopers van de inboedel aan de deur. Mocht iemand diens baan verliezen, dan is het relatief makkelijk om nieuw werk te vinden. Het aantal beschikbare vacatures bij Nederlandse bedrijven is al langere tijd zeer groot. Zeker in de zorg, de techniek en bijvoorbeeld de bouw is het aantal werkzoekenden beperkt. Het maakt dat het bedrijven veel moeite kost om de vacatures ingevuld te krijgen. Kijk eens op een website met vacatures van verschillende bedrijven; het toont de grote vraag naar nieuwe medewerkers.

Werkloosheid in Nederland zeer laag 

Het beeld van het grote aantal vacatures dat niet kan worden ingevuld past bij het werkloosheidscijfer in Nederland. Zelden was de werkloosheid zo laag als nu het geval is. Zoals eerder genoemd is de grote vraag of de werkloosheid groeit als bedrijven de komende maanden alsnog omvallen, door het uitblijven van financiële steun vanuit de overheid.

Evenementenbranche kan nog niet aan de slag 

Nog niet in alle sectoren wordt weer gewerkt. In de evenementenbranche liggen de werkzaamheden nog stil. De verwachting is dat de eerste grote, meerdaagse festivals begin volgend jaar georganiseerd kunnen gaan worden, als het aantal besmettingen dit toelaat. Het is dan ook de evenementenbranche die als enige nog mag rekenen op een financiële compensatie om vaste medewerkers door te kunnen blijven betalen en de verloren omzet enigszins te compenseren.

Medewerkers evenementenbranche vertrekken naar bouwsector

Een opvallend groot aantal medewerkers van bedrijven in de evenementenbranche, met name van bedrijven die zorgen voor de opbouw van de podia, is vertrokken naar een bouwbedrijf. Immers, in de bouw is de vraag naar geschoold personeel groot. De overstap voorkomt dat medewerkers lange tijd verplicht thuis moeten zitten. Het brengt echter het probleem met zich mee, dat het voor bedrijven in de evenementenbranche lastig is om straks voldoende personeel te hebben voor de organisatie van de eerste evenementen in 2022. Nu al blijkt dat er een tekort aan personeel is, bij de opbouw van de kleinere festivals en eendaagse evenementen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie