Afbeelding
Foto: Pixabay

Ook in Leusden is de HR CV-ketel voorlopig nog onmisbaar

Partnercontent

De afgelopen jaren is er flink veel geld en tijd ingestoken om huizen in Nederland energiebesparend te maken. We gebruiken ook als inwoners van Leusden veel energie om alles draaiende te houden. Sinds 2000 is er een omslag gaande en hebben we volop geïsoleerd en duurzaam gebouwd. Toch is er nog een lange weg te gaan om Leusden energieneutraal te maken. Als alles volgens planning verloopt moet dat in 2040 gerealiseerd zijn.

Al die doelstellingen moeten gehaald worden door energie op te wekken middels zoveel mogelijk daken vol zonnepanelen. Daarnaast wordt ook de warmtepomp enorm populair, al vergt dit toch nog altijd een flinke investering, die niet alle particulieren één, twee, drie kunnen ophoesten. We zijn de laatste 100 jaar voor onze verwarming en energievoorziening afhankelijk geweest van kolen, olie en gas. Die laatste bron is nog steeds de belangrijkste manier om onze huizen te verwarmen.

Besparing

Bij veel manieren van energieopwekking speelt innovatie een grote rol. Zo bedroeg de terugverdientijd van een zonnepaneel vroeger meer dan twintig jaar. Ook de CV-ketel verstookte dertig jaar geleden nog flink wat gas. Door diverse innovaties en uitvindingen is de HR cv-ketel een apparaat dat renderend is geworden. Jaarlijks komen er nog steeds nieuwe modellen op de markt die aan de hoogste eisen van zuinig stoken voldoen. Zo heeft Nu.nl in samenwerking met de Consumentenbond een aantal van deze modellen onder de loep genomen.

Aanschaf

Is je huidige cv-ketel na een jaar of twintig gewoonweg op en behoort de aanschaf van een warmtepomp niet tot de mogelijkheden dan is een HR cv-ketel van de nieuwste generatie zeker een goed alternatief. Bij de aanschaf van zo’n ketel moet je vooral letten op de CW-waarde. De test van Nu.nl richt zich vooral op ketels die CW4 zijn. Deze hebben een hoog warmwatercomfort. Ga je een cv kopen, laat je dan adviseren door een vakbekwaam installateur. Laat ook je nieuwe HR cv ketel installeren door een erkend installateur. Deskundige installatie is namelijk van levensbelang.

Onderhoud

Moet je nog even met je ketel of heb je net een nieuwe aangeschaft dan is het belangrijk dat deze goed wordt onderhouden. Net als bij een auto heeft een cv-ketel regelmatig onderhoud nodig. Bij een erkende installateur heb je altijd de mogelijkheid om een onderhoudsabonnement te nemen. Bij een goed geserviced apparaat heb je een veel kleinere kans op storingen. En mocht er toch een malheur optreden dan is de storingsmonteur in no time ter plaatse om het euvel te verhelpen. 

Besparingen

Natuurlijk zijn er nog tal van mogelijkheden om de energienota lager te maken. Door de enorm gestegen gasprijzen is het raadzaam om nog vandaag met besparingsmogelijkheden aan de slag te gaan. Op de LED-lamp hoeft niemand meer gewezen te worden, maar heb je bijvoorbeeld al radiatorfolie aangebracht en is het huis overal optimaal geïsoleerd. Vaak kunnen veel kleine maatregelen bij elkaar toch een mooie besparing opleveren. Kijk bijvoorbeeld ook eens op de site van de gemeente Leusden of die nog tips & trics heeft om het energieverbruik terug te dringen.

advertentie