Afbeelding
Foto Pexels

Zelf de eerste stappen zetten in de wereld van de cryptovaluta

Partnercontent

Cryptovaluta zijn binnen korte tijd van een interessant concept voor computerspecialisten uitgegroeid tot een populair object om te investeren. Er gaat dan ook geen dag voorbij of je hoort of leest ergens wel iets over handelen in crypto valuta. Maar wat moet je eigenlijk weten over digitaal geld als je wilt beginnen met het kopen en verkopen van crypto valuta? Hieronder leggen we de basisbegrippen uit waar je mee te maken krijgt als je in de wereld van crypto valuta stapt. Kijk ook op de website van beste bank als je meer wilt weten over crypto valuta.  

Wat zijn crypto valuta en wat maakt dat ze anders zijn dan gewoon geld?

Het belangrijkste verschil tussen crypto valuta en gewoon geld, of fiat valuta, is wie de verantwoordelijkheid draagt voor bijvoorbeeld de regulering en de distributie. Fiat valuta zoals de Euro en de Dollar worden uitgegeven en gereguleerd door een centrale overheidsinstanties. Crypto valuta zijn daarentegen gebaseerd op een blockchain, een reeks van pakketjes data die als treinwagonnetjes aan elkaar geschakeld zijn. Daar waar bij de euro op een centrale plek alle transacties worden opgeslagen en gecontroleerd wordt bij crypto de informatie over de transacties opgeslagen in de blockchain, en ook de manier waarop de transacties worden verwerkt is anders bij crypto valuta.

Transacties op de blockchain en veiligheid

Als er een nieuwe transactie wordt gedaan wordt er een nieuw pakketje data aan de keten toegevoegd die informatie bevat over het voorgaande blokje. In plaats van een paar servers bij een bank is de blockchain van bijvoorbeeld Bitcoin verspreid over honderden, zo niet duizenden computers over de hele wereld. Transacties worden verwerkt door mensen die hun computer ter beschikking hebben gesteld om de transactie te verifiëren. Die computer controleert of het blokje met de transactie die aan de keten wordt toegevoegd de gegevens bevat uit het voorgaande blokje, en of zijn versie van het blokje overeenkomt met die van alle andere computers die de transactie verifiëren. Blockchain maakt het nagenoeg onmogelijk om de gegevens van een blokje te veranderen waardoor het blockchain principe zeer veilig is. 

Over altcoins en crypto munten

Als je iets over crypto valuta leest, dan worden vaak de woorden altcoins en crypto munten door elkaar gebruikt. Een crypto munt is een eenheid van een digitale valuta, net zoals 1 euro een eenheid is van onze fiat valuta. Bitcoin was de eerste cryptomunt, maar tegenwoordig zijn er honderden digitale valuta met aparte namen als Ethereum, Avalanche, Ripple en SushiSwap. De andere munten die na Bitcoin verschenen werden Altcoins genoemd. Deze munten kregen de naam altcoin omdat zo op de dezelfde blockchain principes waren gebouwd, maar dan net een beetje anders waren dan Bitcoin.

 De verschillen tussen crypto munten en tokens

Op het eerste gezicht lijkt misschien dat een crypto munt hetzelfde is als een token, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Een crypto munt heeft namelijk zijn eigen blockchain, terwijl een token gebruik maakt van een bestaande blockchain. Een token wordt gebruikt voor om digitale activa weer te geven die een waarde hebben en kunt verhandelen, zoals stemrechten, grondstoffen en aandelen. Een token geeft je vaak ook het recht om ergens aan deel te nemen, bijvoorbeeld een stemming, weddenschap of crowdfunding. 

Waar kun je crypto valuta tegenwoordig voor gebruiken?

Toen Bitcoin net op het toneel verscheen had het eigenlijk geen echte waarde. Het was eigenlijk begonnen als een manier om geld naar iemand anders te kunnen versturen zonder de tussenkomst van een financiële instelling. Maar dat veranderde toen de programmeur Laszlo Hanyecz 10.000 Bitcoins ruilde voor twee pizza’s waarmee de eerste betaling met cryptomunten een feit was. Tegenwoordig worden veel altcoins bij verschillende bedrijven en instellingen geaccepteerd als betaalmiddel en kun je er bijvoorbeeld online mee gokken, een Tesla kopen of betalen voor een vakantie. 

Het handelen in crypto valuta op een crypto handelsplatform

Waar crypto valuta vooral voor worden gebruikt is als handels- en investeringsobject. Door de jaren heen zijn er wereldwijd verschillende handelsplatformen ontstaan waar je kunt handelen in honderden verschillende digitale munten en tokens. In zekere zin kun je de handel ik crypto valuta vergelijken met hoe er wordt gehandeld in aandelen, met het belangrijkste verschil dat de markt van crypto valuta erg bewegelijk of in vaktermen volatiel is. Dat wil zeggen dat de koersen in een fractie van een seconde kunnen veranderen en dat je daardoor enorme winsten, maar ook enorme verliezen kunt maken. Lees ook het artikel ‘Investeren in cryptocurrencies doe je zo’ op onze website als je meer wilt weten over handelen in crypto valuta.

De hamvraag: is het handelen in cryptovaluta eigenlijk wel veilig?

Het is heel verstandig om je voordat je begint met handelen in cryptovaluta deze vraag te stellen. Helaas is het zo dat er dubieuze handelsplatformen zijn die hun veiligheid niet op orde hebben, evenals crypto valuta die niet heel betrouwbaar zijn. Zorg dat je voordat je begint met handelen goed onderzoekt welke handelsplatformen betrouwbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Coinbase, een van de grootste internationale handelsplatformen die bekend staat om zijn veiligheid, of voor een iets kleinere maar wel zeer betrouwbaar Nederlands handelsplatform kiezen als Bitvavo. Bitvavo staat bijvoorbeeld geregistreerd bij de Nederlandse bank en het geld wat je daar op je account hebt staan is verzekerd, waardoor de veiligheid van je geld gegarandeerd is.

Lijkt het je wat om te beginnen met handelen in cryptovaluta?

Wanneer je interesse hebt in het handelen in cryptovaluta willen we je aanraden om eerst meer over te lezen. Onderzoek ook welke verschillende cryptomunten er verhandeld worden en welke je interessant vindt. Kijk ook op de website van Coin MarketCap om te zien wat de meest recente koersontwikkelingen zijn van de verschillende crypto valuta. Het allerbelangrijkste is om van tevoren te bedenken waarom je wilt beginnen met handelen en daar een speciaal budget voor apart te zetten zodat je geen geld kunt kwijtraken wat je eigenlijk niet kunt missen. Als je deze regel in acht houdt zal je veel plezier beleven aan het handelen in cryptovaluta. 

advertentie
advertentie