Afbeelding
Foto door Olya Kobruseva via Pexels

Zo reken je rendement uit!

Partnercontent

Voor iedere aankoop die je doet wil je weten hoeveel rendement het oplevert. Natuurlijk, niet voor elke aankoop heeft het zin om zo’n berekening erop los te laten. Kun jij jezelf namelijk vertellen hoeveel het mij exact oplevert als je een liter yoghurt aanschaft?

Voor aandelen is het wel handig als je een idee hebt wat het rendement is, aangezien hier het doel is om met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk geld binnen te halen. Dus, laten we kijken hoe we een rendement berekenen op een aandeel met een paar rekenvoorbeelden.

Het rendement, ook wel het rate of return genoemd in het Engels is het verlies of winst op een investering over een bepaalde periode. Dit wordt uitgedrukt als een percentage van het initieel geïnvesteerde bedrag. Op de officiële site kun je hier opties bekijken en wellicht in de toekomst een mooi rendement behalen.

Waar we op hopen is een rendementsgetal dat positief is natuurlijk, want dat betekent dat er winst is gemaakt op de belegging. Daar tegenover staat dat een negatief rendementsgetal betekent dat er verlies is geleden op je belegging of investering. Iedereen zal dus zijn of haar best doen om ieder jaar een positief rendementsgetal neer te zetten.

En hoe berekenen we zo’n getal nou? Om je rendement van je investering te berekenen, doe je eindwaarde minus de beginwaarde. Wat van belang is dat je niet vergeet dividend en de belasting erop mee te nemen in deze berekening om het hele plaatje compleet te krijgen. Vervolgens dan deel je dit bedrag door de beginwaarde van de investering en vermenigvuldig je de uitkomst met honderd.

Voorbeeld

Als je een aandeel koopt van 85 euro, en het aandeel noteert een half jaar later een koers van 93 euro en je besluit dan te verkopen, dan wil je je rendement weten.

De eindwaarde, 93 euro minus de beginwaarde, 85 euro is 8. Deel die 8 euro vervolgens door de beginwaarde van 85 en je komt op een wat vreemd getal van 0,09411 uit. Maar vermenigvuldig dit bedrag met honderd, en je hebt een percentage van 9,41. Het rendement is dus tussen de 9 en 10 procent voor deze belegging, wat een heel aardig rendement is gezien de lage rentes en stijgende woonlasten in Leusden!

De twee procent methode

Met deze methode kiest je een percentage waarover je bereid bent risico te lopen bij elke belegging. Wanneer jij je percentage vastgesteld hebt gaat je hier doorgaans niet overheen. Als je dit aanhoudt, kun je sommige beleggingen met meer risico maar ook meer rendement in je portefeuille opnemen.

advertentie
advertentie