Afbeelding
Foto door Robin van der Ploeg via Unsplash

Hoe gezond is een dagelijkse kop koffie nu eigenlijk?

Partnercontent

Gezond eten en voldoende bewegen, een levensstijl waar wij als Nederlanders tegenwoordig constant aan herinnerd worden. Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit tevoren. Zeker nu we door de jaren heen eigenlijk ongezonder zijn gaan leven. Nu hier meer aandacht voor is, vraag je je misschien ook af welke normale activiteiten passen binnen deze gezonde levensstijl. Is jouw dagelijkse kop koffie bijvoorbeeld nog wel toegestaan? Want hoe gezond is het nu eigenlijk om dagelijks één kop koffie te drinken?

Er zijn heel veel verschillende onderzoeken gedaan naar de eigenschappen en voor- en nadelen van koffie. Zo wijst één onderzoek uit Amerika op een mogelijk verband tussen een langer leven en een regelmatige kop koffie. Bij deze studie werden circa 170.000 Amerikanen jarenlang gevolgd. Hieruit bleek dat de mensen die regelmatig koffie dronken 15 tot 20 procent meer kans maakten om langer te leven. Wel moet ook bij dit een kanttekening worden geplaatst, want ook externe factoren kunnen hieraan bijgedragen hebben. Helemaal waterdicht is deze conclusie dan ook niet. Toch zijn er door de jaren heen wel meer van dit soort onderzoeken geweest. Hieruit blijkt dat koffie – al dan niet met mate – toch best veel voordelen kan hebben.

Kwaliteit van de koffie

Regelmatig de espressomachine ontkalken, de juiste koffiebonen kopen, een waterontharder gebruiken, allemaal dingen die gedaan kunnen worden om de kwaliteit van de koffie te kunnen waarborgen. De kwaliteit van de koffie is erg belangrijk om van mogelijke gezondheidsvoordelen te kunnen genieten. Hoe hoger de kwaliteit, hoe fijner het is om een kopje te drinken. Bovendien zullen koffiebonen in hun puurste vorm ook meer gezondheidsvoordelen opleveren dan bonen die door een zeer uitvoerig productieproces zijn gegaan, waardoor mogelijke goede eigenschappen verloren zijn gegaan. Let daarom altijd op de kwaliteit van de koffie en de wijze waarop je deze zet.

Hoeveel kopjes per dag?

Zoals bij eigenlijk alles geldt ook bij koffie dat het maar met mate gedronken mag worden. Te veel van iets is nooit goed. Ook te veel groente en fruit eten kan nadelen hebben. Dat is voor koffie niet anders. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om niet meer dan vier kopjes per dag te drinken. Het is beter om het bij één of maximaal twee kopjes te houden. Let zeker op je koffie-inname. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat meer dan zeven kopjes per dag zelfs schade aan kan richten. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Mogelijke positieve effecten

Er is heel veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van koffie voor de mens. Bij de juiste inname kan koffie mogelijk een aantal gezondheidsvoordelen opleveren. Zo blijkt dat koffie bescherming biedt tegen diabetes en ook de hersenen beschermt tegen veroudering. Hierdoor blijf je dus langer goed bij geest en blijft je lichaam langer fit. Ook zijn er onderzoekers geweest die mogelijk een verband tussen een verlaging op het risico op de ziekte van Parkinson hebben ontdekt. Tot slot blijkt ook dat mensen die koffie drinken een snellere stofwisseling ervaren en daardoor minder overgewicht hebben. 

advertentie
advertentie