Afbeelding
Shutterstock

Een langere levensduur? Behandel je blokhut!

16 februari 2023 om 14:26 Partnercontent

Het is een enorme trend: een blokhut of tuinhuis in de tuin. Nederlandse tuinen worden massaal uitgedost met de mooiste blokhutten voor opslag of als werkplek. Dat is niet gek met het stijgende aantal mensen dat thuis werkt en vooral blijft werken. Maar om je blokhut lang in goede staat te houden, is het belangrijk om het hout van de blokhut op de juiste manier te behandelen. Blokhutwinkel.nl zet een paar parktische zaken op een rij.

Welke houtsoorten zijn er?

Blokhutten zijn veelal gemaakt van hout. Er zijn veel houtsoorten die gebruikt worden voor de bouw van een blokhut. Veel voorkomende houtsoorten bij de bouw van blokhutten zijn: vuren-, grenen-, lariks- en douglashout. De laatste twee worden vaak door elkaar gebruikt omdat er bijna geen onderscheid te vinden is tussen de twee houtsoorten. 

Van welke houtsoort is jouw blokhut?

Heb je de blokhut zelf aangekocht? Dan is hoogstwaarschijnlijk in de aankoop formulieren terug te vinden van welk houtsoort de blokhut gemaakt is. Is dit niet het geval? Dan is het een optie om zelf uit te zoeken welke houtsoort het is aan de hand van de kenmerken. Leg afbeeldingen van de verschillende houtsoorten naast elkaar en houdt deze naast de blokhut. Via de kleur, de nerf en de noesten zijn de houtsoorten te onderscheiden. 

De mogelijkheden voor een goede behandeling

Hout dat voor blokhutten wordt gebruikt, is van zichzelf niet bestand tegen de vele weersomstandigheden die het in de jaren doorstaat. Om die reden is het belangrijk om het hout te behandelen en zo te beschermen tegen de natuur. Dan blijft het hout langer mooi en sterk en gaat je blokhut langer mee. Er zijn verschillende opties om het hout te behandelen waaronder vele soorten verf en olie. Dit geeft naast een langere levensduur ook een mooie uitstraling aan je blokhut.  

Waarom olie gebruiken voor de behandeling van je blokhut?

Olie geeft een natuurlijke uitstraling aan het hout. De olie trekt in de bovenste laag van het hout en laat daardoor de nerf en noesten vaak nog zien. Op die manier verlies je niet de natuurlijke uitstraling, maar is het hout wel beschermd. 

Een modernere uitstraling? Ga voor verf!

Een andere optie om het hout tegen de weersomstandigheden te beschermen is door een verflaag aan te brengen. Deze verflaag gaat over het hout heen en creëert zo een afdeklaag. Doordat het over het hout heen gaat en er niet in trekt zoals olie dat doet, wordt de natuurlijk uitstraling van het hout minder aanwezig. Dit maakt het een strakker ogend en dus moderner oppervlak. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie