Het gebied in Leusden waar het zich allemaal af moet gaan spelen.
Het gebied in Leusden waar het zich allemaal af moet gaan spelen. Hans Beijer

Cultuur bij je Buur: een tuba in je tuin of komiek in je keuken

11 juni 2020 om 07:30 Podiumkunsten

LEUSDEN Nu een cultuurfestival? In januari kwam de organiserende werkgroep voor het eerst bijeen in Wijkkamer Alandsbeek. Enthousiast werden plannen gemaakt voor een laagdrempelig cultuurfestival in ‘Leusden Oost’ op zondag 27 september, in het weekend van burendag. En toen kwam corona in het land… De werkgroep besloot, onder voorbehoud, toch gewoon door te gaan. In nauw overleg met de gemeente wordt de komende tijd een besluit genomen. Maakt een aangepaste en veilige vorm doorgang toch mogelijk? Of wordt alles doorgeschoven naar volgend jaar?

Hans Beijer

Het is een mooie gedachte: overal om ons heen is creativiteit onder mensen. Los van degenen die professioneel met kunst en cultuur bezig zijn, is er daarnaast veel verborgen talent aanwezig bij mensen van wie wij dat vaak niet weten. Elke wijk, elk woonerf en elke straat telt mensen die zich met enthousiasme en liefde wijden aan tekenen, schilderen, zingen, poëzie, toneel, fotografie, beeldhouwen, verhalen schrijven en wat al niet meer. Hoe leuk zou het zijn om eens kennis te maken met onbekend creatief talent uit de eigen omgeving? Andersom, hoe mooi is het wanneer die creatieve mensen eens aan anderen kunnen laten zien wat zij als liefhebbers van kunst en cultuur kunnen en waarmee ze bezig zijn? Het cultuurfestival ‘Cultuur bij je Buur’ kan beide groepen met elkaar verbinden.

GRATIS VOORSTELLINGEN Eind april verspreidde de werkgroep drieduizend folders in de wijken Valleipark, de Wetering, Rozendaal, Alandsbeek en delen van ’t Ruigeveld, Hamersveld, Noordwijck en Langenbeek. Deze wijken vormen de ruimtelijke contouren van ‘Leusden Oost’ en dáár zal dit gevarieerde festival plaatsvinden, voor iedereen toegankelijk, met gratis voorstellingen, workshops, exposities en optredens. Zangers, muzikanten, koren, dansers, theatermakers, bands, verhalenvertellers, fotografen, kunstschilders, beeldhouwers, culinaire kunstenaars, misschien wel cabaretiers, goochelaars of stand-up comedians: allemaal mogen ze laten zien wat ze kunnen. Zij krijgen een podium op verrassende en bijzondere plekken, bijvoorbeeld een huiskamer, tuin of garage, de Liniedijk, een speelveldje, een restaurant, een school of de kinderboerderij. De bezoekers trekken rond van locatie naar locatie.

RUIMTE VOOR MEER Bij de organisatie van deze culturele dag hebben zich al ‘artiesten’ uit Leusden en omgeving gemeld alsmede gastlocaties in ‘Leusden Oost’. Maar er is nog zeker ruimte voor meer, zoals activiteiten voor kinderen. Wie een tuin, garage, huiskamer, keuken of andere ruimte heeft voor minimaal acht bezoekers, is ook van harte welkom. Optredens of workshops duren minimaal 20 en maximaal 30 minuten. Voor zowel demonstraties en optreden als gastlocaties geldt dat geen vergoedingen gegeven worden, alles vindt plaats met gesloten beurzen.

De organisatie koppelt de optredens, exposities en workshops aan die locaties waar ze het beste tot hun recht komen. Tevens doet de organisatie een oproep aan mensen die zich als vrijwilliger enkele uurtjes op de festivaldag willen inzetten om een helpende hand te bieden en zaken in goede banen te leiden. Ook sponsoren voor (party)tenten, of accessoires om vrijwilligers en locaties te herkennen zijn welkom.

Wie interesse heeft om als gastlocatie en/of artiest, dan wel als sponsor of vrijwilliger te fungeren op 27 september of wie hierover meer informatie wil, kan zich nog tot en met 20 juni tot de organisatie wenden door te mailen naar cbjb.Leusden@gmail.com. Of kijk op deze website.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie