Bezitters van honden zullen voorlopig belasting moeten blijven betalen voor het bezit van hun viervoeter.
Bezitters van honden zullen voorlopig belasting moeten blijven betalen voor het bezit van hun viervoeter. Frits van Breda

Afschaffing hondenbelasting opnieuw vertraagd

12 november 2020 om 23:01 Politiek

LEUSDEN De voorgenomen afschaffing van de hondenbelasting belandt steeds meer op het hellende vlak. Een amendement van de fracties van D66, ChristenUnie-SGP en de SP om wethouder Vos tot actie te dwingen, haalde het niet. De coalitiepartijen steunen het college dat geen ruimte zegt te zien om de voorgenomen afschaffing te kunnen verantwoorden. 

door Daan Bleuel

In 2018 besloot de gemeenteraad al om de hondenbelasting af te schaffen. De heffing zou in maximaal 10 jaar -in stappen van 10%- moeten worden afgebouwd tot 0. Dat leidde ertoe dat de eerste 10% in 2019 daadwerkelijk werd ingeboekt. Dit jaar meende het college echter dat er geen  ruimte is om de volgende stap te zetten in het afschaffen van de belasting. Dat had mede te maken met het zware financiële weer dat het college eerder dit jaar aan de horizon ontwaarde. 

LANGE BAAN Ook voor volgend jaar wil het college de verdere afschaffing van de heffing voor eigenaren van honden op de lange baan schuiven. Iets wat SP-raadslid Annet Belt ‘te gek voor woorden’ noemde. Het was voor haar en D66 en ChristenUnie-SGP aanleiding het amendement in te dienen. In de visie van de indieners van het amendement bieden de ‘Haagse meevallers’ juist ruimte om de volgende stap naar volledige afschaffing van de hondenbelasting te zetten.

De indieners van het amendement noemen de hondenbelasting ‘ouderwets’ en stellen vast dat steeds meer gemeenten tot de afschaffing ervan overgaan. Zij houden ook vast aan het uitgangspunt dat de belasting in 10 jaar moet worden afgebouwd. Zij zien in de meevallers die de gemeente recent mocht incasseren door extra geld uit ‘Den Haag’ aanleiding om het college te vragen serieus werk te maken van de afschaffing van de belasting door er in de begroting voor 2021 rekening mee te houden. Dat gaat de gemeente volgens de indieners van het amendement ruim 22.000,= euro aan inkomsten schelen. 

NIET TE VERMURWEN De coalitie (VVD, CDA en GroenLinks-PvdA) was echter niet te vermurwen. Volgens VVD-voorman Carlos Genders ziet de gemeentebegroting er dankzij incidentele meevallers uit ‘Den Haag’ er de komende jaren niet slecht uit, maar is het perspectief op lange termijn erg onzeker en somber. Wethouder Vos ontraadde de motie omdat ook een eenmalige verlaging van de belasting in 2021 in de komende jaren structureel effect zal hebben op de gemeentelijke financiën. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie