Afbeelding
Eigen foto
Raadgever

Joost van Herpen (GL/PvdA): ‘Betekenis solide en sociale overheid teruggevonden’

23 januari 2021 om 08:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week fractieondersteuner GL/PvdA Joost van Herpen over ‘Leusden in coronatijd’.

,,Net met goede moed en mooie voornemens het nieuwe jaar begonnen, zullen we terugkijkend op het afgesloten jaar direct de link leggen met corona of Covid19. Deze pandemie trekt diepe sporen ook in onze Leusdense samenleving. We werden zelf ziek, kennen mensen in onze omgeving die getroffen werden of zelfs overleden aan corona. Het leven met door de overheid opgelegde beperkingen is uniek te noemen. De verschraling van de sociale omgang en niet te vergeten de eenzaamheid die wordt ervaren. En dan de onzekerheid die aan ons knaagt, hoe lang gaat covid ons leven bepalen, ga ik mijn baan of bedrijf verliezen en wat betekent deze crisis voor mijn inkomen?”

MOOIE GEVOLGEN ,,Ook zijn andere, mooie, gevolgen aan corona verbonden. De saamhorigheid, het omkijken naar elkaar heeft zichtbaar een boost gekregen. We kopen bewust lokaal om de ondernemers in deze moeilijke tijden tot steun te zijn. Nieuwe creatieve vormen van ondernemen worden uitgeprobeerd en massaal werd het thuiswerken ontdekt. Het fileleed was opeens verdwenen en nog nooit zag ik in het laatste voorjaar zo lang een hel blauwe hemel.”

Hoestschaamte, coronakapsel, 1,5-meter samenleving en blokjesverjaardag zijn zo een paar voorbeelden

,,Ook onze Nederlandse taal werd met vele nieuwe woorden verrijkt, hoestschaamte, coronakapsel, 1,5-meter samenleving en blokjesverjaardag zijn zo een paar voorbeelden.”

GEEN BEZUINIGINGSBELEID ,,Wat we wellicht ook hebben teruggevonden, is de betekenis van een solide en sociale overheid in crisistijd. Zowel nationaal als lokaal is flink de beurs getrokken om mensen en instellingen financieel te steunen om door deze crisis te komen. We hebben geleerd van de eerdere financiële crisis; geen bezuinigingsbeleid, maar juist zorgen dat we in de benen blijven en de crisis overleven.”

,,Naast de miljarden die de rijksoverheid nu spendeert, heeft ook de gemeente Leusden laten zien wat nodig is in crisistijd. De cultuur en sportsector, bijvoorbeeld, worden lokaal in de benen gehouden door deze financieel te steunen. Huurtermijnen voor de sportfaciliteiten zijn kwijtgescholden en extra financiële ondersteuning is verleend om blijvend de vaste lasten te kunnen dragen.”

SOCIALE INFRASTRUCTUUR ,,De gemeenteraad heeft gevraagd deze steun te blijven geven zodat wij na de crisis verder kunnen met de sociale en fysieke infrastructuur die onze gemeente rijk is.”

,,Ook het besluit van de gemeenteraad bij de recente begrotingsbehandeling getuigt van een blijvende betrokkenheid. Een onverwachte meevaller op de begroting 2020/21 zal gebruikt worden voor een verdere ondersteuning van Leusdense instellingen, organisaties en personen die de corona tegenwind anders niet overleven.”

,,In het vroege voorjaar zal de raad hierover op basis van een door het college van B en W voorbereid voorstel een nader besluit nemen. Juist in moeilijke tijden willen wij een betrokken en solidaire overheid naast en achter ons voelen.”

Joost van Herpen, fractieondersteuner GL/PvdA, j.pomvanherpen@tiscali.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie