De stemmen van het stembureau op het gemeentehuis worden geteld.
De stemmen van het stembureau op het gemeentehuis worden geteld. Daan Bleuel

Koortsachtige sfeer bij het tellen van de stemmen

17 maart 2021 om 22:31 Politiek

LEUSDEN Op dit moment (woensdagavond rond 22.15 uur), heerst op de meeste stembureaus in Leusden nog een koortsachtige stemming. Vele vrijwilligers zijn druk bezig de uitgebrachte stemmen minutieus en volgens strakke protocollen te tellen. De eerste officieuze uitslag wordt niet voor middernacht verwacht.

door Daan Bleuel

,,Ik vermoed dat het behoorlijk druk is geweest’’, zegt gemeentewoordvoerder Penny McLaughlin. ,,Op veel stembureaus moesten we vandaag extra stembiljetten gaan brengen omdat ze op raakten.’’ Maar ze nuanceert het beeld dat we moeten rekenen op een spectaculair hoge opkomst. ,,Dit beeld zien we vaker. Leusden kent traditioneel een hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen’’, aldus McLaughlin. 

STEMMEN PER BRIEF Uniek voor de verkiezingen van 2021 waren de mogelijkheden voor ouderen (70+) om per brief of op verschillende dagen te stemmen. De voorzitter van het stembureau dat speciaal belast is met het tellen van de per brief uitgebrachte stemmen, schat dat zo’n 2.500 plaatsgenoten van die mogelijkheden gebruik maakten. 

Daarbij lijkt het aantal ongeldig uitgebrachte stemmen mee te vallen. ,,We zitten nu op zo’n 2,7%. Nadat Minister Ollongren de regels rond het tellen dinsdag versoepelde (omdat veel stemmers niet goed begrepen hoe ze hun stembiljetten en passen moesten opsturen en een fiasco dreigde), wordt landelijk met een foutmarge van zo’n 3% rekening gehouden. ,,Leusden past dus goed in dat beeld’’, aldus de voorzitter van het stembureau dat ergens in het Huis van Leusden is ondergebracht.’’

EXTRA STEMMOGELIJKHEDEN Behalve de briefstemmers maakten ook naar schatting zo’n 3.000 mensen gebruik van de mogelijkheid om ook op maandag en dinsdag te stemmen. ,,Daar is dus veel gebruik van gemaakt’’, concludeert Penny McLaughlin. ,,Ik denk wel dat het in een behoefte heeft voorzien’’

De gemeente Leusden telde in totaal 13 stembureaus en één bijzondere. In zorginstelling ‘t Hamersveld was een bureau ingericht uitsluitend voor bewoners en de verpleging. Ook het stembureau op het Burgemeester Buiningpark (in de kantine van Roda’46) was niet de meest voor de hand liggende locatie. 

De per brief uitgebrachte stemmen worden apart geteld.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie