'Als ChristenUnie-SGP willen we een groen dorp en tegelijk op een creatieve manier in de enorme behoefte aan woningen voorzien.'
'Als ChristenUnie-SGP willen we een groen dorp en tegelijk op een creatieve manier in de enorme behoefte aan woningen voorzien.' CU-SGP
Raadgever

‘Veel huizen op kleine oppervlakte lijkt tegenstrijdig’

12 juni 2021 om 08:52 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week fractievertegenwoordiger ChristenUnie-SGP Christiaan den Hertog over groen en wonen in Leusden.

,,Kent u Leusden? Een vreemde vraag maar ik zal eerlijk zijn. Ik woon hier nu bijna elf jaar en dacht ons dorp goed te kennen. Dat bleek niet zo, ontdekte ik afgelopen jaar toen ik al wandelend onze gemeente verder ontdekte. Wandelen in Leusden zelf bleek een aangename en groene verrassing.”

,,Ik wist wel dat we rondom ons dorp een prachtig afwisselend landschap hebben met bos, heide, beken en landbouwgrond. Maar onze kernen kende ik minder goed. Uiteraard mijn eigen wijk en de winkelcentra, veel verder kwam ik niet. Wat bleek het binnen ons dorp nu ook verrassend groen.”

Ik woon hier nu bijna elf jaar en dacht ons dorp goed te kennen. Dat bleek niet zo

BEHOEFTE AAN HUIZEN ,,Wandelen bleek een prima activiteit om rustig de afwisseling te ontdekken. Divers maar ook praktisch overal wel groen. In geen enkele wijk loop je ver voor je een groene zone tegenkomt. De ene groenstrook is de andere niet, niettemin is onze gemeente opvallend natuurrijk.”

,,Nu staat onze groene gemeente voor een grote uitdaging. De behoefte aan woningen is enorm. Veel huizen en een kleine gemeentelijke oppervlakte lijkt behoorlijk tegenstrijdig te zijn. Voeg daarbij wensen op het gebied van duurzaamheid, openbare ruimte, sociale aspecten en regelgeving zoals de rode contouren… en je hebt een interessante cocktail.”

WAAR DAN WEL? ,,Een groene gemeente blijven, vraagt om keuzes. Lastig, want neem bijvoorbeeld een verlaten bloeiend veldje mag je daar bouwen? Die prachtige boom op een grasstrook in de wijk, mag die weg voor woningbouw? Het veldje waar de buurtkinderen zo graag spelen, halen we dat dan weg? Waar bouwen we dan wel? U ziet, keuzes zijn moeilijk. Maar ze moeten wel gemaakt. Kiezen wij als Leusden niet waar we bouwen, dan kiezen andere overheden waar die noodzakelijke huizen komen.”

CREATIVITEIT EN DURF ,,Als ChristenUnie-SGP willen we een groen dorp en tegelijk op een creatieve manier in de enorme behoefte aan woningen voorzien. Dan redeneren we: op dat grasveld kunnen we zodanig woningen bouwen dat er toch ruimte overblijft voor groene zones en ruimte voor sociale contacten. Dan plaatsen we misschien een woning of twee minder dan maximaal kan, maar de huidige en toekomstige Leusdenaren houden er wel een groene wijk aan over met natuurrijke speelplekken.”

TEGEL ERUIT ,,Ons dorp houden we samen groen. Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de politiek. Kijk eens om u heen? Hoe staat uw omgeving erbij? Kunnen er mogelijk tegels uit? Dat scheelt in de afwatering en hitte bij extreem weer. Een groen dorp begint in het klein, misschien wel in uw eigen tuin: tegel eruit, groen erin.
We kunnen het dus als politiek in Leusden niet alleen doen. Uw hulp en inspraak is altijd welkom en hebben we zeker nodig. Kunnen we op u rekenen?”

Christiaan den Hertog, fractievertegenwoordiger ChristenUnie-SGP Leusden, christiaan@cu-sgp.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie