'Bouwen buiten de rode contouren kan alleen na een referendum.'
'Bouwen buiten de rode contouren kan alleen na een referendum.' Eigen foto
Raadgever

SP: ‘Wij zorgen voor droge voeten in Amersfoort’

8 mei 2021 om 08:37 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week SP-raadslid Guus van Ginkel over de energietransitie.

,,De Regio Amersfoort maakt een flinke groei door. Er is behoefte aan veel betaalbare woningen. Ook de bereikbaarheid is een punt van zorg. Tegelijkertijd speelt de energietransitie. Gaan we woningen bouwen of gebruiken we de spaarzame ruimte voor zonnepanelen. Willen we windmolens? Hoe houden we het groene karakter van Leusden in stand? En wie gaat dat betalen?”

NIET TINY ,,SP Leusden gaat voor betaalbaar wonen. Grote, dure huizen lossen het woningprobleem niet op. Omdat er in de nabije toekomst sprake zal zijn van meer eenpersoonshuishoudens is het van belang hier op in te spelen. De laatste tijd zijn Tiny houses, kleine huisjes, in trek. Vaak op ruime percelen. Wij vinden dat een groot ruimtebeslag.”

,,Zet je ze tegen elkaar aan en op elkaar, dan heb je een appartementengebouw. Daar zijn we weer voor. Bouwen buiten de rode contouren kan alleen na een referendum. Het zal u niet ontgaan zijn dat wij van het gas af moeten. Zeker van het Groningse gas.”

,,Een aantal politieke partijen heeft samen met een aantal belangengroepen een klimaatakkoord gesloten. Hierbij is Nederland in regio’s ingedeeld. Per regio wordt onderzocht waar en hoeveel hernieuwbare energie kan worden opgewekt.”

Tiny houses, kleine huisjes op ruime percelen zijn in trek. Wij vinden dat een groot ruimtebeslag

OMGEVING VAN IEDEREEN ,,Wij vallen onder regio Amersfoort. Er wordt voortvarend gewerkt. Nu de plannen vorm krijgen, ontstaat er discussie over deze plannen. Vooral windenergie roept veel weerstand op. Inwoners vinden windenergie lelijk, ongezond, onnodig, stellen dat er al genoeg energie opgewekt wordt. Het is duidelijk dat de discussie, die vooraf had moeten plaatsvinden, nu achteraf voor veel vertraging kan zorgen. Wij vinden het niet goed dat de trein voortdendert, terwijl er weinig tijd ingeruimd wordt voor een goede gedachtewisseling met de inwoners. Tenslotte is er veel deskundigheid bij de inwoners van Leusden. En onze omgeving, die is van iedereen!”

,,De SP heeft een onderzoek laten doen naar de energietransitie (te zien op sp.nl). Dit vanwege de energiearmoede die in 2030 verwacht wordt (Schellekens te al 2019), en doen voorstellen om de grote vervuilers hun eerlijk deel te laten betalen, terwijl huishoudens en MKB worden ontzien. (Vindt u het ook niet toevallig dat grote datacentra zich graag vestigen in Nederland? Zou dat komen omdat zij goedkope energie en belastingvoordeel krijgen?)”

DROGE VOETEN ,,Wat blijkt uit het onderzoek? Als we inzetten op isolatie (een nationaal isolatieplan) en zonnepanelen op al de geschikte daken, voorzien we de huishoudens en MKB van voldoende energie. Heeft Leusden, Stoutenburg en Achterveld wel voldoende daken voor energie-opwekking? Misschien niet. Dan gebruiken we wat daken van Amersfoort. Dat is het mooie van regionale samenwerking. Wij zorgen door waterberging op ons grondgebied er tenslotte voor dat Amersfoort droge voeten houdt.”

Guus Van Ginkel, raadslid SP Leusden, guusvanginkel@icloud.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie