'Blijft Den Treek een bosrijk gebied, aantrekkelijk voor onze regio en ver daarbuiten?'
'Blijft Den Treek een bosrijk gebied, aantrekkelijk voor onze regio en ver daarbuiten?' Suzan Hoogeveen
Raadgever

Marcel Sturkenboom (GL-PvdA): ‘Leusden onderscheidt zich door haar open, dorpse en groene karakter’

24 april 2021 om 07:49 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Marcel Sturkenboom namens GroenLinks-PvdA over

,,Samen werken aan de toekomst van de regio Amersfoort? Het is niet te missen. De toekomst van onze regio is onderwerp van discussie. Hoe ziet de regio Amersfoort er in 2040 uit? Wordt Amersfoort als knooppunt helemaal volgebouwd of leveren de omliggende gemeenten ook hun deel? Blijft Den Treek een bosrijk gebied, aantrekkelijk voor onze regio en ver daarbuiten? Houden we een buitengebied waar met name boeren voor zorgen of gebruiken we deze ruimte voor zonnepanelen of windturbines?”

REGIO AMERSFOORT 2040 ,,De regio Amersfoort (regioamersfoort.nl) legt de laatste hand aan een ‘Ontwikkelbeeld 2040’. Daarbinnen worden afspraken gemaakt over de te ontwikkelen woon- en werklocaties, de bereikbaarheid en het meegroeien van groen. Het streven is een aantrekkelijke regio waarin het goed leven is, met een gezonde woning- en arbeidsmarkt en waar de bereikbaarheid en leefbaarheid op orde is. Maar om tot één beeld te komen met zoveel betrokken inwoners, gemeenten, bedrijven en belangen is niet gemakkelijk.”

We kunnen best een bijdrage leveren aan de 14.000 woningen die er nodig zijn. Dit willen we alleen als ook het groen mee groeit

OPVATTING GROENLINKS-PVDA ,,Als fractie vinden wij het in elk geval van belang ook rekening te houden met het klimaatakkoord: Leusden in 2040 CO2-neutraal en met de Regionale Energie Strategie. Leusden onderscheidt zich door haar open, dorpse en groene karakter. Leusden is ook een gemeenschap waar respect is voor elkaar en voor alle dier- en plantsoorten. Dat moet zo blijven, maar kunnen we best een bijdrage leveren aan de 14.000 woningen die er na 2030 in onze regio nodig zijn. Dit willen we alleen als ook het groen mee groeit: ruimte voor recreatie en natuur en perspectief voor onze landbouwers. De bouw moet energieneutraal, circulair, natuurinclusief en klimaatbestendig zijn. Alleen dan bouwen we voor de toekomst.”

GEZONDE LEEFSTIJL ,,Geen betoog behoeft dat de bossen op de heuvelrug als longen van de regio fungeren. De kracht van Leusden zit ook in het uitgestrekte groene buitengebied met boerderijen en een gevarieerd landschap met weilanden, houtsingels en beken. Het draagt bij aan een gezonde omgeving, geeft ruimte en mogelijkheden voor ontspanning, recreatie en sport. Onze inzet is dat karakter ook als onderdeel van de regio te versterken. Op het gebied van onderwijs, wetenschap, werkgelegenheid en mobiliteit ligt oriëntatie op samenwerking met stad Utrecht en omgeving, en de regio Foodvalley voor de hand.”

ECONOMIE EN WERKGELEGENHEID ,,Leusden kent opvallend grote werkgevers, die we koesteren. Wij zijn van mening dat gezocht moet worden naar een goede balans tussen deze grote werkgevers en MKB-gerichte doeners. Als Amersfoort en mogelijk Hoevelaken als knooppunten aan te merken zijn, dan zou in Leusden de infrastructuur versterkt moeten waarmee inwoners snel in de stad, bij station of snelweg kunnen komen. Vervoer per bus en fiets staan daarbij centraal. (Gezamenlijk) gebruik van elektrische auto moet gestimuleerd moeten.”

UW MENING ,,Belangrijk is dat we ook uw stem horen. Laat ons weten wat uw opvatting is over Leusden 2040. Secretariaat: fenneke.in.leusden@gmail.com.”

Marcel Sturkenboom, fractievoorzitter GroenLinks-PvdA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie