'Het is een vraag om te choqueren. Toch steekt er een diepere gedachte achter.'
'Het is een vraag om te choqueren. Toch steekt er een diepere gedachte achter.' Eigen foto
Raadgever

Ank van Woerdekom (D66): ‘Moeten we Den Treek ontbossen?’

27 maart 2021 om 08:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Ank van Woerdekom (D66) over het betrekken van inwoners bij besluiten.

Moeten we Den Treek ontbossen? Elke Leusdenaar zal op deze vraag antwoorden: ,,Ben je gek geworden? Nee, nee, nee! ” Is dit een serieuze vraag? Natuurlijk niet! Het is een vraag om te choqueren. D66 wil dat niet en de hele gemeenteraad denkt er zo over, dat weet ik zeker. Toch steekt er een diepere gedachte achter die vraag, want de gemeenteraad staat vaak voor grote dilemma’s. Soms neem je als raad een besluit dat in het belang van Leusden is, maar waar inwoners vanwege hun persoonlijke situatie niet blij mee zijn. En de krant besteedt regelmatig aandacht aan zo’n casus met een smeuïg verhaal. Ook dat kan raadsleden beïnvloeden.”

LASTIGE OPGAVE ,,Kunnen deze inwoners dan niets meer doen? Jawel, belanghebbenden kunnen altijd nog naar de rechter stappen. Vaak gaat het over grotere, ingrijpender keuzes die de buurt veranderen. Een nieuwe school, een appartementencomplex van zes verdiepingen of zelfs een wijk van honderd woningen doen de gemoederen vaak hoog oplopen. Toch komen de betrokkenen hier in overleg meestal uit. Zeker nu omwonenden steeds vaker in een vroeg stadium betrokken worden.”

,,Echt hele grote veranderingen vergen visie op een toekomstperspectief. In dat geval worden beslissingen meestal genomen in breder verband. Zo maakt Leusden deel uit van de Regio Amersfoort (de stad Amersfoort en acht omliggende gemeentes). Ook heeft de provincie hierin vaak nog een stem. Bovendien ‘overrulen’ landelijke regels en wetten soms alle lagere overheden. De gemeenteraad heeft in die situaties misschien minder, maar wel degelijk invloed. Wel is het dan vaak een lastige opgave om ook de inwoners van Leusden mee te laten praten, maar D66 vindt het wel nodig.”

TIENTALLEN JAREN ,,Veel van deze ontwikkelingen hebben een traject van tientallen jaren voorbereiding, voordat ze uitgevoerd worden. Toch moet de raad daar nu al over nadenken, want er worden ons op dit moment al keuzes voorgelegd. Het gaat niet alleen over woningbouw (waar, hoeveel en voor wie?), maar ook over hoe we de klimaatcrisis te lijf gaan door woningen te isoleren en gasloos te maken, energie te besparen naast energieopwekking via zon en wind. Ook financiële keuzes komen aan bod en dat heeft soms ingrijpende consequenties. Bijvoorbeeld: hoe zorgen we dat zwembad Octopus financieel solide draait en hoe financieren we de renovatie van De Korf?”

,,Een samenspel tussen alle politieke partijen is kortom voorwaarde voor een breed draagvlak. Daarom wil D66 dat bij beslissingen die decennia beslaan, de hele gemeenteraad in een veel vroeger stadium door het college betrokken wordt. Ook inwoners actief informeren en belanghebbenden betrekken is een voorwaarde. Bovendien kunnen we dan ook een echt Leusdens geluid laten horen naar de regio, provincie en Rijk. Natuurlijk legt iedere partij haar eigen accenten, maar samenwerken is voor Leusden een must.”

Ank van Woerdekom, ankvanwoerdekom@kpnmail.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie