Wim van Ginkel en Marijke van Eijden: 'Voor zonnepanelen die een groot beslag leggen op de groene ruimte, is minder draagvlak.'
Wim van Ginkel en Marijke van Eijden: 'Voor zonnepanelen die een groot beslag leggen op de groene ruimte, is minder draagvlak.' CDA
Raadgever

Marijke van Eijden (CDA): ‘Onze groene waarden in bestuurlijk perspectief’

1 mei 2021 om 18:21 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week fractievoorzitter van het CDA, Marijke van Eijden,

,,Stijg je in een ballon boven Leusden uit, dan verbaas je je dat er onder al dat groen, 12.000 huizen staan. Zwevend door de lucht zie je vooral veel bomen, bos, landbouwgebieden en natuurgebieden. En wie koestert dit groen niet?”

,,Mensen gedijen beter in een groene omgeving het is goed voor de psychische gezondheid, de ontwikkeling van onze kinderen en voor de recreatieve waarden. Het CDA hecht niet alleen bijzonder veel aan het groene buitengebied, aan de landbouw maar ook zeker aan de groene linten in het dorp.
Belangrijke vraag: Hoe beschermen we ons groen tegen het grote geld?
Er zijn namelijk allerlei ontwikkelingen die dit groen bedreigen: de komst van velden met zonnepanelen, de bouwopgave en de technische en industriële ontwikkelingen. Het CDA ziet juist in de balans van al die opgaven, dat we de kwaliteiten van Leusden voor ons nageslacht kunnen behouden.”

Mensen gedijen beter in een groene omgeving het is goed voor de psychische gezondheid

MELKVEE ,,Het behoudt van perspectief voor vitale landbouw met mogelijkheden voor verbreding is nodig om voldoende economische draagkracht te behouden. De 50 overgebleven agrarische bedrijven zijn vooral melkveebedrijven. Het ontstaan van verbreding met meer recreatieve waarden en meer bedrijfsactiviteiten zien we op veel bedrijven. Juist ook door de verbreding is toename van de biodiversiteit mogelijk. En zeker de landbouw is met zijn energieopgave al een eind op weg.”

,,De toekomst van onze landgoederen, Stichting de Boom en Landgoed den Treek Henschoten, is ook van groot belang. Door een goede samenwerking, het verbinden van natuurgebieden, het stimuleren van biodiversiteit en het faciliteren van recreatie zullen bestuurlijke uitgangspunten voor het behoud van groene kwaliteiten zijn.”

MINDER DRAAGVLAK ,,Het klimaatakkoord dient gestalte te krijgen met zo min mogelijk impact op de groene omgeving. Belangrijk is om het verdienmodel van zonnepanelen op daken en boven parkeerplaatsen extra aantrekkelijk te maken. Hier is immers draagvlak voor, dat geldt ook voor zonnepanelen langs infrastructuur. Voor velden met zonnepanelen op landbouwgrond, de energie-industrie, die een groot beslag leggen op de groene ruimte, is veel minder draagvlak. Indien er onvoldoende draagvlak voor dit soort projecten blijkt, dan dienen doelen bijgesteld te worden. Binnenkort zal de gemeente een nieuwe enquête houden onder zijn inwoners hoe over de klimaatopgave gedacht wordt. Van harte aanbevolen.”

,,De druk op de woningmarkt is nu erg groot, de prijzen reizen de pan uit. Wij vinden het belangrijk dat er voor onze inwoners voldoende gebouwd wordt. Bij de huidige projecten is extra aandacht geweest voor de bestaande groene structuren en de kwaliteiten van de omgeving. Dat geldt ook voor de toekomstige bouwlocaties, de schoollocaties en bij Leusden Zuid en in Achterveld. Deze locaties zijn zorgvuldig gekozen om de impact op de groene kwaliteiten zo klein mogelijk te laten zijn.”

,,Op deze manier zullen ook onze kinderen met verbazing vanuit de luchtballon al ons groen bewonderen.”

Marijke van Eijden, fractievoorzitter CDA, m.vaneijden@icloud.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie