Martijn Kraa wordt de nieuwe lijsttrekker van D66 bij de Gemeenteraadsverkiezingen.
Martijn Kraa wordt de nieuwe lijsttrekker van D66 bij de Gemeenteraadsverkiezingen. D66 Leusden

D66: Albert Dragt vertrekt, Martijn Kraa nieuwe lijsttrekker

22 juni 2021 om 16:25 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

LEUSDEN D66 komt voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 met een nieuwe lijsttrekker. Martijn Kraa volgt raadslid en ex-wethouder Albert Dragt in die hoedanigheid op.

door Daan Bleuel

De voor buitenstaanders relatief onbekende Kraa is sinds 1996 lid van D66 en woonachtig in Leusden sinds 2006. Hij is ook al vele jaren actief binnen D66. Martijn Kraa is werkzaam als manager in de Gezondheidszorg. Dragt zegt blij te zijn met Kraa als opvolger. ,,Dat vind ik een goede keuze.’’ 

VERRASSENDE VERKIEZINGSUITSLAG Albert Dragt keert de lokale politiek de rug toe. ,,Ik word volgend jaar 70. En ik vind 10 jaar lang genoeg geweest.’’ Dragt was vier jaar wethouder in het enige Leusdense college waar zowel de VVD, als het CDA geen deel van uitmaakten. ,,Daarvoor liep ik me twee jaar warm in de steunfractie’’, aldus Dragt. Na een verrassende verkiezingsuitslag kwam D66 met Roel Madiol als lijsttrekker nipt als overwinnaar uit de bus.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De toenmalige wethouders Jan Overweg en Albert Dragt in de nieuwe sporthal.  - Marcel Koch

Daarmee kwamen de Democraten ook aan het voortouw om een college te vormen. Dat lukte in relatief korte tijd met steun van ChristenUnie-SGP en de combinatie GroenLinks-PvdA. Albert Dragt werd -samen met Erik van Beurden en Jan Overweg- wethouder in dat bijzondere college, dat van 2014 tot 2018 regeerde.

DYNAMISCHE BESTUURSPERIODE Dat was voor Leusdense begrippen een dynamische bestuursperiode. Niet alleen werd een tweede sporthal binnen vier jaar van de grond getrokken, ook de bouw van een compleet nieuw gemeentehuis gold als wapenfeit van dat college. Maar bijvoorbeeld ook het ambitieuze plan om de huisvesting van de Leusdense basisscholen grondig  te moderniseren -en dat nu successievelijk wordt uitgevoerd- vindt zijn oorsprong in die tijd.

De afgelopen vier jaar gaf Albert Dragt leiding aan een driekoppige fractie waar ook Ank van Woerdekom en Jan Mülder deel van uitmaakten. Voor zover bekend is Jan Mülder de enige die straks weer beschikbaar is voor een raadszetel. Naar verluidt ambieerde Mülder het lijsttrekkerschap niet. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie