Dankzij nieuwbouwprojecten als de Hof van Liz kwam er ook voldoende sociale woningbouwruimte vrij om statushouders te huisvesten.
Dankzij nieuwbouwprojecten als de Hof van Liz kwam er ook voldoende sociale woningbouwruimte vrij om statushouders te huisvesten. Gerwin van Luttikhuizen

Huisvesting erkende asielzoekers; Leusden ligt op schema

15 oktober 2022 om 11:00 Politiek

LEUSDEN De gemeente ligt op schema als het gaat om het huisvesten van 64 statushouders voor het eind van het jaar. Dat meldt het college in een informatiebrief aan de gemeenteraad. 

door Daan Bleuel

Zoals elke gemeente in Nederland is ook Leusden verplicht statushouders aan een woning te helpen. Statushouders zijn erkende vluchtelingen die de asielprocedure met succes doorliepen en in ons land mogen blijven. 

AAN DE LAT Leusden stond dit jaar aan de lat voor 64 statushouders. Dat is de optelsom van de achterstand die de gemeente in 2021 opliep (21), de taakstelling voor het eerste half jaar (18), die voor het tweede halfjaar (24) en de taakstelling die Leusden overnam van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (1). 

Die gemeente wierp zich onlangs op om tijdelijke opvang aan te bieden aan asielzoekers, bijvoorbeeld om ‘Ter Apel’ te ontlasten. In ruil daarvoor boden andere Utrechtse gemeenten aan zich extra in te spannen om statushouders te huisvesten. 

GENOEG VOORBEREID Op dit moment heeft Leusden plek gevonden voor ongeveer 26 statushouders. Dat betekent dat er in het laatste kwartaal van dit jaar nog zo’n 38 statushouders onderdak moeten krijgen. Leusden denkt -in samenwerking met woningbouwcorporatie WSL en de stichting Integratiewerk- goed genoeg voorbereid te zijn om in die periode nog eens 32 statushouders in de gemeente onder te brengen. 

,,Dat betekent dat we nog zoeken naar woningen voor 6 statushouders’’, aldus het college. ,,We verwachten hierin te slagen en het jaar af te sluiten zonder achterstand.’’ Het gemeentebestuur profiteert daarbij onder meer van het feit dat dit jaar nieuwe sociale woningbouw beschikbaar kwam in projecten als de Hof van Liz en Maanwijk die recent werden of worden opgeleverd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie