Patrick Kiel in gesprek met José Huurdeman.
Patrick Kiel in gesprek met José Huurdeman. Daan Bleuel

Scheidend wethouder Patrick Kiel: ,,Kijk, daar doe je het voor!’’

18 april 2023 om 20:28 Politiek

LEUSDEN Met een druk bezochte receptie heeft wethouder Patrick Kiel de lokale politiek de rug toegekeerd. Zijn vertrek werd ingeleid door een bestuurscrisis, die half december vorig jaar ontstond toen zijn partij -de VVD- de stekker uit de samenwerking met de coalitie trok. 

Met een voorbeeld van een relatief kleine casus wilde Kiel laten zien waarom het werk hem de afgelopen jaren zoveel voldoening gaf. ,,Ik kreeg te maken met een moeder van wie het kind uit huis geplaatst was’’, vertelde Kiel. ,,Maar het ging heel goed met haar telg. Zo goed, dat het terug naar huis kon.’’

EXAMENJAAR 

,,Er was echter een probleem’’, ging Kiel verder: ,,Het kind zat in het examenjaar van het voortgezet onderwijs. En de verhuizing terug naar huis zou normaal gesproken ook een nieuwe school betekenen.’’

Kiel hield zijn gehoor voor dat hij op zoek ging naar een creatieve oplossing (de gemeente was in dit geval verantwoordelijk voor het vervoer). ,,Een jaar lang halen en brengen naar een school 70 kilometer verderop was geen optie.’’ Maar door middelen beschikbaar te stellen waarmee het kind kon oefenen om zelfstandig met het openbaar vervoer te kunnen, werd er toch een mouw aan gepast.

‘DAAR DOE JE HET VOOR’

Kiel: ,,Ik was het voorval eigenlijk alweer vergeten en zat tot mijn nek in andere dossiers, toen ik de moeder ergens weer ontmoette. Huilend. Dus ik schrok. Maar het bleken vreugdetranen. Ze vertelde me dat haar kind was geslaagd. Met drie achten! Kijk, daar doe je het voor!’’

Tegen de tijd dat Kiel het woord kreeg was hij al bedolven onder de loftuitingen van de burgemeester. Die noemde hem onder meer ‘een vrije geest, een snelle denker, creatief en een innovator’. ,,Voila! Dit zijn toch eigenschappen waar u Patrick in herkent?’’, stelde hij de zaal een retorische vraag. 

WOONDROOM

Bouwmeester stond ook wat langer stil bij een bijzonder project. Woondroom; het initiatief van een aantal ouders om hun jong volwassen kinderen met een beperking (of: met bijzondere talenten, zoals de burgemeester dat noemde) aan geschikte woonruimte te helpen. 

,,Vanaf het begin heb je je daar voor ingezet, maar toen het dreigde vast te lopen heb je alle betrokkenen om de tafel gezet en het proces weer vlot getrokken’’ , aldus de burgemeester. 

KWETSBARE JONGEREN

Ook refereerde Bouwmeester aan de coronatijd toen Kiel zich inspande voor kwetsbare jongeren voor wie de lockdonws funest dreigde uit te pakken: ,,Je was verbinder tussen de scholen, kinderopvangorganisaties en andere partners in het jeugdveld tijdens de lockdowns’’, aldus Bouwmeester: ,,Ook dat werd zeer gewaardeerd.’’

Gerrit Wildeboer, voorzitter van de winkeliersvereniging in De Hamershof, zei een tijdlang boos te zijn geweest op Carlos Genders, de fractievoorzitter van de VVD, omdat hij de coalitie opblies. ,,En dan vooral omdat het zou betekenen dat we Patrick als wethouder kwijt zouden raken’’, aldus Wildeboer. 

SCENARIO

Kiel zei het leuk te hebben gevonden om wethouder te zijn. ,,Besturen is leuk, maar met de politieke context heb ik veel minder’’, gaf hij ruiterlijk toe. Dat was overigens geen geheim. Kiel leidde de verkiezingen in 2022 voor de VVD als lijsttrekker, maar zei ook toen al stellig niet in de raad plaats te zullen nemen, als zijn partij om wat voor reden dan ook tot een rol in de oppositie veroordeeld zou worden. Ruim een jaar na de verkiezingen is dat scenario alsnog een feit. 

Burgemeester Bouwmeester spreekt de scheidende wethouder toe.
Patrick Kiel luistert aandachtig naar de lovende woorden van de burgemeester.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie