Afbeelding
Rechtbank Midden-Nederland

Gevangenisstraf voor Leusdenaar na jarenlang misbruik van zusje

22 juni 2021 om 14:20 Rechtbank

LEUSDEN Een 29-jarige man uit Leusden heeft zijn 4 jaar jongere zusje 10 jaar lang misbruikt. In die jaren moest het zusje seksuele handelingen bij de man verrichten. Ook heeft hij aan haar gezeten. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 3 jaar.

Het misbruik begon toen de man 12 jaar was. In het ouderlijk huis haalde hij zijn zusje – toen nog een kind – over om seksuele handelingen te verrichten. Later verhuisde het gezin naar Leusden. Volgens het slachtoffer waren er weken dat het drie tot vier keer per week gebeurde. Zelf schat zij in dat ze hem minstens 200 keer oraal heeft moeten bevredigen. 

CHANTAGE Toen zij 15 jaar oud was, begon ze te experimenteren met drugs. Haar broer gebruikte dit als chantagemiddel. Deed ze niet wat hij van haar vroeg, dan vertelde hij aan hun ouders dat zij drugs gebruikte. Zo’n vijf jaar geleden vermoedde de moeder dat er dingen waren gebeurd, nadat haar dochter erover vertelde. Hierop zette zij haar zoon het huis uit. 

In 2018 vond er een confrontatie plaats tussen het zusje en de broer. Ook de vader was daarbij aanwezig. Toen gaf hij toe dat hij zijn zusje had misbruikt en dat hij haar pushte. Zij was op dat moment al in therapie en deed later aangifte tegen haar broer.

STEUNBEWIJS De rechtbank noemt de verklaringen van het slachtoffer betrouwbaar. Haar broer ontkent het misbruik daarentegen. Bij misbruik zijn over het algemeen slechts twee personen aanwezig: het veronderstelde slachtoffer en de veronderstelde dader. De rechtbank kan voor een veroordeling niet alleen gebruikmaken van de verklaring van het slachtoffer; er is zogenoemd steunbewijs nodig. In deze zaak vindt de rechtbank dat steunbewijs in de verklaringen van de ouders en van de broer. Zij verklaren alle drie dat de man aan hen in enige mate heeft toegegeven dat er seksuele handelingen zijn verricht.

,,De handelingen gingen veel verder dan het onschuldig aanraken of ontdekken van elkaar. Hierbij heeft hij – als oudere broer – misbruik gemaakt van zijn overwicht op zijn zusje. Dit stopte pas op het moment dat hij het huis werd uitgezet. Uit de slachtofferverklaring van het zusje blijkt dat dit alles enorme impact heeft op haar leven. Het is maar de vraag of zij ooit helemaal herstelt van deze traumatische jeugd”, aldus de rechtbank, die dit de man bijzonder kwalijk neemt. 

UITSPRAAK Het misbruik is volgens de rechtbank grofweg in twee gedeelten op te splitsen: toen de verdachte minderjarig was en toen de verdachte meerderjarig was. Voor het gedeelte dat hij minderjarig was, legt de rechtbank hem een jeugddetentie van 1 jaar op. Voor het gedeelte dat hij 18 jaar of ouder was, krijgt hij 2 jaar gevangenisstraf. 

Omdat hij inmiddels al langere tijd meerderjarig is, bepaalt de rechtbank dat de jeugddetentie wordt omgezet tot een gevangenisstraf. Kort en goed legt de rechtbank dus in totaal een gevangenisstraf op van 3 jaar. Ook mag hij 5 jaar lang geen contact hebben met zijn zusje. Als hij dit wel doet, moet hij opnieuw naar de gevangenis. Daarnaast moet hij haar een schadevergoeding betalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie