De deur van de Marcuskerk aan de Asschatterweg staan deze zomer wijd open.
De deur van de Marcuskerk aan de Asschatterweg staan deze zomer wijd open. Ko Groen

De kerk is open deze zomer

26 juli 2020 om 12:30 Religie

LEUSDEN De zomer is begonnen: de scholen zijn dicht, veel mensen hebben vakantie. Voor velen een tijd om het werk even los te laten. Ook de sportvereniging en de muziekschool zijn dicht. Maar de kerk is deze zomer open!

In de Protestantse gemeente Leusden is de Marcuskerk aan de Asschatterweg deze zomer een plek vol actie. De kerk houdt de deuren al maanden gesloten vanwege het Corona virus, en ook nu de online vieringen in de Dorpskerk voorzichtig weer open gaan voor bezoekers, blijft de Marcuskerk op zondagmorgen voorlopig gesloten. Maar door de week is er veel leven.

,,Juist deze zomer willen we als kerk zichtbaar zijn in Leusden. Veel mensen zullen deze zomer op een andere manier beleven. Ze gaan niet op vakantie, of veel korter dan ze van plan waren. Bovendien zijn mensen na maanden van weinig actie toe aan ontmoeting." De dominees van de PgL zetten een vrolijk zomers programma in elkaar, vol ontmoeting en inspiratie. Natuurlijk binnen de veiligheidsmaatregelen. ,,In de kerk hebben we een duidelijk protocol opgesteld over hoeveel mensen er in welke ruimte passen en hoe we afstand kunnen houden. Er is een ontsmettingsapparaat waar je zonder het aan te raken je handen kunt ontsmetten en alle ramen kunnen open."

PgL organiseert een programma in de Marcuskerk

STILTE Eén van de belangrijkste ‘activiteiten’ is het open stellen van de kerk op dinsdag en donderdag morgen, van 10.00 tot 12.00 uur. In het stiltecentrum aan de voorkant branden kaarsen in de rustige ruimte, gekleurd door de glas-in-lood-ramen. Hier kun je rustig even zitten, ook een kaars branden, in stilte iets lezen of een gebed opschrijven in het gebedenboek. De ruimte is bereikbaar door de hoofdingang, waarbij je door de hal van de kerk loopt, maar ook via een directe toegangsdeur.

Daarnaast zijn er ook momenten om anderen te ontmoeten en samen in gesprek te gaan. Op dinsdagmorgen wordt er koffie geschonken in de hal, waarbij ontmoeting met elkaar centraal staat. Op donderdagmorgen is er om 9.30 uur een Lectio Divina groep in de kerkzaal, gekenmerkt door rust en stilte. Iedere dinsdagavond om 20.00 uur leest één van de dominees met wie dat wil het gedeelte dat die zondag centraal staat, om samen na te denken en elkaar te inspireren over wat de Bijbel vandaag voor ons kan betekenen.

Neeltje Rietveld
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie