Mr. Guido van der Brug
Notaris Bolscher Brug Deijl Notarissen Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel: 033-467 07 00
www.bbdnotarissen.nl
info@bbdnotarissen.nl
Mr. Guido van der Brug Notaris Bolscher Brug Deijl Notarissen Utrechtseweg 125 Amersfoort Tel: 033-467 07 00 www.bbdnotarissen.nl info@bbdnotarissen.nl Privé
De Specialist

Notaris Guido van der Brug: ‘Erfbelasting, niet alleen voor rijken’

Zakelijk

,,Vaak spreek ik partners die zich zorgen maken over de erfbelasting bij overlijden van de eerste. Laatst nog een stel uit Zielhorst”, vertelt notaris Guido van der Brug uit ervaring. ,,Ze hadden nog geen testament, maar door het wettelijk erfrecht zou bij overlijden van één partner, de andere partner alles erven en aan de twee kinderen hun erfdeel schuldig blijven. Maar hoe pakt dit dan fiscaal uit?”

,,Tot hun eigen verbazing had hun huis, waar ze al tientallen jaren in woonden, inmiddels een WOZ-waarde van inmiddels bijna 500.000 euro. Verder hadden ze een bijna afgeloste hypotheekschuld van nog 30.000 en 10.000 euro spaargeld. Per saldo was hun vermogen dus 480.000 euro. Bij overlijden van de eerste zou de erfenis de helft van de gemeenschap van goederen bedragen oftewel 240.000 euro. Volgens het erfrecht zouden hun twee kinderen ieder een vordering (die ik ook wel ‘tegoedbon’ noem) van 80.000 euro op de langstlevende erven.”

Veel mensen denken dat de wet alles goed regelt bij overlijden en dat een testament niet nodig is. Er zijn echter enige ‘stekeligheden’ in het erfrecht

Ik rekende uit dat in totaal dan bijna 12.000 euro erfbelasting zou moeten worden betaald. Dit zou de achterblijvende partner in de financiële problemen brengen, want zoveel spaargeld hadden ze niet! Ik kon hen echter ook vertellen dat met een slim testament met een opvullegaat bij het eerste overlijden géén erfbelasting is verschuldigd. Dat was een hele opluchting.”

‘TEGOEDBON’ ,,Veel mensen denken dat de wet alles goed regelt bij overlijden en dat een testament niet nodig is. Er zijn echter enige ‘stekeligheden’ in het erfrecht waardoor een testament toch nuttig of zelfs noodzakelijk kan zijn. Als er geen testament opgesteld is, bepaalt de huidige wet, voor een echtpaar met kinderen, dat de hele erfenis automatisch naar de langstlevende echtgenoot gaat. De kinderen erven een tegoedbon. Over deze tegoedbon moet door de langstlevende echter wel erfbelasting worden betaald. Dit kan een groot probleem zijn, vooral als het vermogen vast zit, bijvoorbeeld in een huis. Zie het stel uit Zielhorst. Deze belastingheffing kan onder andere worden voorkomen door het opstellen van een slim testament met een opvullegaat.”

,,Maar er zijn nog meer redenen om een testament te maken. Bijvoorbeeld het benoemen van je partner waar je ongehuwd mee samenwoont, het onterven van een kind, het uitsluiten van ‘de koude kant’, het benoemen van een executeur, een bedrag nalaten aan je kleinkinderen (fiscaal interessant!) of je ex uitsluiten. Ook krijg ik vaak de vraag of kinderen hun erfenis eerder kunnen opeisen als de langstlevende in een verpleeghuis zit en een hoge zorgbijdrage moet betalen. Er zijn veel zaken waar je vaak geen weet van hebt.”

GRATIS LEZING ,,In een gratis lezing op donderdagavond 30 juni vertel ik hier veel meer over. Ook komt dan het Levenstestament aan bod” Aanmelden kan via www.bbdnotarissen.nl of het telefoonnummer.

advertentie
advertentie