Afbeelding
Shutterstock

Populaire apps om kinderen te tracken, tracken mogelijk ouders

Zakelijk

Surfen op het internet of het gebruik van mobiele applicaties kunnen we vandaag dag niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven. Ook hackers en andere kwaadwillende maken steeds veelvuldig gebruik van het internet. De onwetendheid van kinderen zorgt ervoor dat ouders er vaker voor kiezen om apps te installeren die het gedrag van kinderen online bijhoudt. Toch lijkt er meer gevaar in deze applicaties te schuilen dan ouders in eerste instantie denken.

Fouten in de beveiliging

Cybernews, een belangrijke autoriteit op het gebied van online veiligheid, is namelijk met een nieuw onderzoek gekomen. Daaruit blijkt dat maar liefst 10 van de meest gebruikte applicaties die het online gedrag van kinderen bijhoudt, ook gevaarlijke links en significante gaten in de beveiliging heeft zitten. Zo zijn er verschillende applicaties met gevaarlijke links en kunnen de applicaties in sommige gevallen zelfs gebruikt worden om het gedrag van ouders bij te houden.

Opvallend is dat deze 10 applicaties samen meer dan 85 miljoen keer geïnstalleerd zijn in de Google Play Store. Met een speciale applicatie werden de Android-applicaties bekeken, waarbij er schokkende resultaten naar boven kwamen. In sommige gevallen kregen de testers zelfs toegang tot persoonlijke informatie van zowel de kinderen als hun ouders!

Derde partijen

Een nog verontrustender beeld is dat er data van zowel kinderen als ouders verzamelt werd én dat deze data ook nog eens verkocht kon worden aan data brokers. Zij kunnen deze data vervolgens weer gebruiken om gerichter marketingactiviteiten uit te voeren. Daarnaast is het ook nog geen zekerheid dat de data brokers die al deze data opkopen, eerlijk zijn. Het kan dus enorm gevaarlijk zijn als deze data in de verkeerde handen terechtkomt.

Hoe te verhelpen

De vraag is nu, hoe kun je als ouders dit probleem verhelpen en toch inzicht houden in de online activiteiten van je kind? Hieronder hebben we een aantal belangrijke maatregelen voor je opgesomd.

Begin met een VPN

Een van de belangrijkste maatregelen is om te beginnen met het installeren van een VPN. Maar wat is dat? En hoe werkt een VPN? VPN staat voor ‘Virtual Private Network’ en zorgt ervoor dat de online activiteiten van je kinderen minder goed getraceerd kunnen worden. Dit komt onder meer doordat het IP-adres van jouw eigen apparaat geblokkeerd wordt. Hierdoor kunnen kwaadwillende moeilijker zien wie de data verstuurd.

Daarnaast is de data ook nog eens versleuteld. Deze wordt versleuteld verstuurd door middel van een encryptiecode. Alleen de website is in het bezit van deze code, waardoor hackers ook niets hebben aan de data die zij onderscheppen. Op die manier surfen je kinderen toch veilig over het internet.

Blokkeer applicaties

Een andere mogelijkheid is om specifieke applicaties te blokkeren. Dit kan bijvoorbeeld gedurende specifieke tijdstippen. Zitten je kinderen vaak tussen 15:00 en 20:00 op de tablet, dan kun je gedurende deze periode de specifieke applicaties blokkeren, zoals bijvoorbeeld YouTube. Het is daarnaast ook mogelijk om deze alleen toegankelijk te maken met een wachtwoord. Op die manier voorkom je ook dat je kinderen tijdens het spelen op applicaties allerlei aankopen doen.

Praat met je kinderen

En een laatste belangrijke tip is om vooral met je kinderen in gesprek te blijven. Op die manier kun je namelijk met hen praten over wat wel en niet kan op een telefoon of tablet. Daarnaast kun je hen op die manier ook op de hoogte brengen van de gevaren van sociale media, specifieke websites of het doen van aankopen in een applicatie. Maak daarbij goede afspraken over bijvoorbeeld:

  • Het delen van persoonlijke gegevens        
  • Het delen van foto’s en filmpjes        
  • Online gedrag naar anderen toe        
  • Het doen van aankopen in applicaties

Hou het nieuws in de gaten

Als ouders willen we je ook nog een belangrijke tip meegeven. Hou namelijk ook het nieuws in de gaten met de nieuwste ontwikkelingen, bijvoorbeeld trends die zich online voordoen. Door op de hoogte te zijn van de laatste trends kun je hier ook met je kinderen over praten en hen advies geven. Denk bijvoorbeeld aan trends op Instagram, TikTok of Snapchat!

advertentie
advertentie