Afbeelding
Foto door cottonbro via Pexels

Thuisonderwijs tips voor de ouders van eindexamenkandidaten

Partnercontent

Het zal niemand zijn ontgaan dat we weer allemaal in een strenge lockdown zijn terecht gekomen. Iets waarvan we hadden gehoopt het nooit meer mee te hoeven maken. Helaas betekent dit ook voor de jongere generatie in Nederland dat zij weer achterstanden dreigen op te lopen. Zeker voor de kwetsbare eindexamenkandidaten kan dit funest zijn. Gelukkig gelden voor hun enkele uitzonderingen met betrekking tot de lockdown. Zo mogen zij in veel gevallen alsnog enkele fysieke lessen volgen. Dit is echter niet zoals ‘normaal’. Thuisonderwijs blijft de norm. Dat zal nog wel even zo blijven. Dat geeft vooral ouders heel veel verantwoordelijkheid. Zij moeten hun kinderen helpen om het examen te behalen. Maar hoe pak je dit aan? Hier volgen enkele handige tips & adviezen om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen in de komende spannende tijd.

Reik de juiste materialen aan

Een groot voordeel is dat er heel wat eindexamenmateriaal verkrijgbaar is. Hierdoor kun je je kind eenvoudig op weg helpen door simpelweg het juiste materiaal aan te reiken. Denk bijvoorbeeld aan samenvattingen examens VWO. Deze kun je tegenwoordig eenvoudig op de kop tikken. Hiermee beschikt je kind direct over alle informatie die het nodig heeft voor het Centraal Eindexamen. Dat maakt het leren een stuk gemakkelijker, omdat het veel overzichtelijker is dan de eigen lesboeken.

Dergelijke samenvattingen bieden jou ook de mogelijkheid om je kind beter te overhoren en te begrijpen wat de kern is van het examen straks. Op die manier lukt het veel beter om in de belevingswereld van je kind te stappen en hem of haar op de juiste manier bij te staan.

Draag zorg voor de juiste omgeving

Het is van essentieel belang dat je kind kan studeren in een veilige, rustige en bovenal positieve omgeving. Zorg er dan ook voor dat er een speciale ruimte voor je kind beschikbaar is waar het rustig kan studeren. Dit is zeker noodzakelijk wanneer het in huis altijd erg druk is. Bijvoorbeeld door broers en/of zussen. Reserveer bijvoorbeeld een eigen ruimte in huis en maak je andere kinderen duidelijk dat zij hier niet mogen komen. Als een dergelijke ruimte niet beschikbaar is in huis. Kan je je kind ook tijdelijk in je eigen slaapkamer zetten. Plaats hier een eenvoudig bureau, hang een duidelijk overzicht op van hetgeen wat geleerd moet worden en laat hem of haar in alle rust aan de slag gaan.

Let op: push niet teveel. Dit werkt alleen maar averechts. Laat je kind zelf in zien wat er nodig is om te slagen en benadruk hoe dit gedaan kan worden. Natuurlijk kan je af en toe aanwijzingen geven, maar laat de verantwoordelijkheid bij het kind liggen. Dit kan frustrerend zijn voor jou als ouder, maar is een goede levensles voor je kind. Jij kunt alleen maar de juiste materialen aanleveren en een goede omgeving realiseren. De rest is aan je kind.

Schakel vroegtijdig hulp in

Merk je dat je kind veel problemen ervaart bij een specifiek vak en lukt het jou ook niet om hierbij te helpen? Schakel dan vroegtijdig hulp in. Bijvoorbeeld van vakdocenten, de mentor of iemand die bijles geeft. Zo geef je je kind de handvaten die het nodig heeft om te slagen. 

advertentie