Afbeelding
Photo by Scott Graham on Unsplash

Waar moet je aan denken bij het aanvragen van een nieuwe lening?

17 november 2021 om 15:01 Partnercontent

Een lening aanvragen is tegenwoordig een stuk gemakkelijker door de enorme hoeveelheid aan kredietverstrekkers. Toch zal je wel aan moeten kunnen tonen dat je de lening kunt betalen. Dit klinkt misschien een beetje gek. Het is niet voor niets dat je geld wilt lenen. Meestal gebeurt dit in verband met financiële krapte. En dan kun je pas geld lenen door aan te tonen dat je het bedrag zelf kunt betalen. Zo zwart-wit is het gelukkig niet. Het klopt inderdaad dat je stukken moet leveren, maar hierbij gaat het er meer om dat je maandelijks in staat bent om de aflossing te betalen en dat je over een vast inkomen beschikt, zodat dit ook gedurende het resterende looptermijn zo zal blijven.

Ben jij van plan om binnenkort een (nieuwe) lening aan te vragen en wil je je alvast voorbereiden? In Dit artikel lees je precies waar je aan moet denken voordat je de aanvraag in werking stelt.

De offerte ondertekenen

Voordat je de lening aanvraagt, is het eerst belangrijk om goed vergelijkend onderzoek te doen. Er zijn verschillende kredietverstrekkers en tig leenvormen. Waaronder ook weer heel veel diverse voorwaarden. Door deze met elkaar te vergelijken, kies je eenvoudig de lening die die bij jou past. Vervolgens vraag je een offerte op aan de desbetreffende kredietverstrekker. Deze kun je doorgaans digitaal ondertekenen, waarmee de aanvraag al gedeeltelijk in werking wordt gesteld.

Persoonlijke informatie


Voordat je toegang krijgt tot de lening, zullen er eerst enkele persoonlijke gegevens worden opgevraagd. Zo wordt bijvoorbeeld jouw BKR gecheckt. Het maakt meestal niet uit als er een BKR vermelding op jouw naam staat. Mits deze niet negatief is. Daarnaast wordt er gevraagd naar een inkomstenbron. Zo probeert de kredietverstrekker te bepalen of je ook op de lange termijn in staat bent om de lening te betalen.

Wanneer je in loondienst werkzaam bent, zullen jouw loonstrookjes van de afgelopen drie maanden worden opgevraagd. Als je als zzp’er werkzaam bent, ben je genoodzaakt om je financiële gegevens van de afgelopen drie jaar door te geven. Op die manier weet de kredietverstrekker te bepalen over hoeveel zekerheid jij als zelfstandig ondernemer beschikt.

Je uitgaven

Naast je inkomsten zijn ook je uitgaven van belang. Hoeveel hou je per maand over? Blijft er nog voldoende over om de lening van te kunnen betalen? Om dit te bepalen worden ook je bankafschriften van minimaal een maand opgevraagd. Daarbij mag niets doorgestreept worden. Niet alleen de vaste lasten zijn immers van belang, maar ook de rest van je uitgavenpatroon.

Digitaal of per post?

Dit zijn uiteraard allemaal zeer persoonlijke gegevens. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je liever niet hebt dat iedereen hier toegang tot krijgt. Gelukkig bieden de meeste kredietverstrekkers, zoals bijvoorbeeld Becam, tegenwoordig een beveiligde digitale omgeving aan. Hier kan je de stukken gemakkelijk en veilig aanleveren om de aanvraag in werking te zetten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie