Mr. Guido van der Brug, Bolscher Brug Deijl Notarissen, Utrechtseweg 125 Amersfoort Tel. 033-4670700, www.bbdnotarissen.nl, info@bbdnotarissen.nl.
Mr. Guido van der Brug, Bolscher Brug Deijl Notarissen, Utrechtseweg 125 Amersfoort Tel. 033-4670700, www.bbdnotarissen.nl, info@bbdnotarissen.nl.
De specialist

Notaris Guido van der Brug: ‘Laat wat na aan je kleinkinderen’

25 mei 2023 om 16:52 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Met een slim testament kun je niet alleen regelen dat bij het overlijden van de eerste ouder er minder of geen erfbelasting is verschuldigd, maar ook bij het overlijden van de tweede ouder”, tipt notaris Guido van der Brug namens Bolscher Brug Deijl Notarissen.

,,Dat kan onder andere door een bedrag na te laten aan je kleinkinderen. Kleinkinderen kunnen namelijk bijna 23.000 euro belastingvrij van een grootouder erven. Laatst sprak ik grootouders uit het Leusderkwartier over de enorme waardestijging van hun huis. Ze woonden daar sinds 1983 en hadden inmiddels de hypotheek afgelost en zouden later een grote erfenis nalaten waar door hun kinderen veel erfbelasting over zou moeten worden betaald. Ze vroegen zich af of daar iets aan was te doen.”

46.000 EURO BESPARING

,,Ik adviseerde hen onder meer de kleinkinderen in het testament te betrekken Ze hadden drie kinderen en vijf kleinkinderen. Ik rekende hen voor dat als zij allebei het bedrag van 23.000 euro aan ieder van hun kleinkinderen na zouden laten, dat er dan per grootouder 115.000 en in totaal 230.000 euro belastingvrij aan die generatie zou kunnen worden nagelaten. Dat zou in dit geval een besparing voor de familie van tenminste 46.000 euro erfbelasting kunnen betekenen! Dat klonk ze als muziek in de oren!”

NIET EERLIJK

,,De grootouders zaten er nog wel mee dat één van hun kinderen zelf geen kinderen had kunnen krijgen. Het voelde niet eerlijk dat er dan zoveel geld naar de kinderen van de andere twee zou gaan. Ik legde uit dat daar een oplossing voor is ontwikkeld: de erfenis wordt in gelijke delen verdeeld en uit het deel van ieder kind worden diens kinderen uitbetaald. Zo worden de drie takken gelijk behandeld.”

BEWINDVOERDER

,,Ook kan in een testament worden geregeld dat de kleinkinderen de bedragen niet zelf ontvangen, maar dat deze tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 25 jaar, nog wel door de ouders beheerd worden als ‘bewindvoerder’. Deze mag het bedrag dan wel gebruiken voor het kind, bijvoorbeeld voor de studie. Een paar weken later hebben ze de testamenten getekend.”

GRATIS LEZING OF GESPREK

,,Op dinsdagavond 4 juli houd ik in de Bergkerk in Amersfoort een gratis lezing waarin ik meer vertel over slimme testamenten. Ook komt dan het Levenstestament aan bod: een momenteel veelgevraagd document waarin je een (financieel) vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam zou worden. Ook voor echtparen heel belangrijk. Je kunt uiteraard ook een afspraak op ons kantoor maken. Een oriënterend gesprek van een half uur is gratis. Aanmelden kan via onze site: www.bbdnotarissen.nl of via ons telefoonnummer.”

Mr. Guido van der Brug, notaris Bolscher Brug Deijl Notarissen.

Deze advertorial wordt u aangeboden door Bolscher Brug Deijl Notarissen. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van de Leusder Krant.nl? Neem dan contact op met Arnout Wagemans (06-55780473, a.wagemans@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie