Menno Boersma hanteert een andere visie dan veel traditioneel ingestelde zorgaanbieders.
Menno Boersma hanteert een andere visie dan veel traditioneel ingestelde zorgaanbieders. Rinus van Denderen
Ondernemer in beeld

Aangename zorg op maat in Leusden-Zuid

26 augustus 2022 om 13:14 Zorg

LEUSDEN ,,Aangenaam is een plek waar we zowel aan preventie, dagbesteding als dagbehandeling doen”, zegt Menno Boersma. Hij is eigenaar van Aangenaam by Menno, zijn zorgorganisatie waarmee hij dagbesteding en dagbehandeling aanbiedt aan mensen met dementie en de ziekte van Parkinson. Maar Boersma hanteert daarin een andere visie dan veel traditioneel ingestelde zorgaanbieders.

Dat begint al bij de locatie waar Aangenaam is gevestigd, een karaktervolle villa in Leusden-Zuid. Daar, tegen de rand van landgoed Den Treek-Henschoten, vonden Menno en zijn vrouw Sonja de ideale plek om hun ideeën te realiseren. ,,Wij draaien de zorg eigenlijk om”, legt Menno uit. ,,In de reguliere zorg zitten mensen in één ruimte en volgen ze onder begeleiding een dagprogramma. Onze gasten houden zelf zoveel mogelijk de regie bij de dagbesteding.”

Menno Boersma: Wij draaien de zorg eigenlijk om

,,’s Ochtends drinken we bijvoorbeeld eerst koffie of thee met ze en maken we een praatje om te kijken of iemand die dag goed of slecht in zijn vel zit. Op basis daarvan kiezen onze gasten zelf, of soms met hulp, een activiteit uit. En dat is vooral iets wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Dat werkt ook stimulerend en je krijgt een natuurlijk proces van gelijkgestemden die elkaar vinden bij het tuinieren, schilderen of wandelen bijvoorbeeld.”

’ONTSPANNEN EN ORGANISCH’ De activiteiten vinden onder begeleiding van zorgmedewerkers en vrijwilligers plaats op diverse plekken in en om de villa waar zich onder andere een ruime keuken, atelier, bibliotheek, zwembad en riante bostuin bevinden. ’s Middags wordt er gezamenlijk een warme maaltijd gegeten, waarbij gasten ook helpen bij de bereiding. Boersma: ,,Daarna kunnen ze weer kiezen voor een andere bezigheid of gaan rusten als ze dat liever doen. De dag sluiten we dan af met een kopje koffie of thee. En mocht iemand erg vermoeid zijn geraakt of het een beetje moeilijk hebben gehad dan nemen we nog even contact op met het thuisfront zodat men daar ook op de hoogte is.”

De zorgmedewerkers en vrijwilligers zijn getraind in alle specifieke kanten die het werk ter plekke met zich mee brengt, geeft Boersma aan. ,,Het functioneert hier allemaal heel los, ontspannen en organisch, maar er zit wel een heel strakke regie en structuur achter.” 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Menno Boersma hanteert een andere visie dan veel traditioneel ingestelde zorgaanbieders. - Rinus van Denderen

IDEALE PLEK Menno Boersma werkte jarenlang als verpleegkundige, waarna hij de overstap maakte naar het bedrijfsleven. Daar ging hij bij enkele zorggerelateerde ict-bedrijven aan de slag en rondde hij de hbo-studies Health Informatics en Healthcare Bedrijfskunde af. ,,Die kennis komt nu eigenlijk allemaal samen”, zegt Boersma. ,,Want mijn zorghart was uiteindelijk toch groter dan mijn ict-hart.” Als zzp’er keerde hij in diverse functies terug in de zorg. Daar zag hij dat ouderenzorg niet zo leuk is als je dement wordt. ,,Zo zijn we een plan gaan ontwikkelen hoe we die ouderenzorg op een andere manier kunnen doen. En toen we deze villa te koop zagen staan, hadden we de ideale plek daarvoor gevonden.” 

Het functioneert hier allemaal heel los, ontspannen en organisch, maar er zit wel een heel strakke regie en structuur achter

BEWUST PRIVÉSFEER Met zijn vrouw en kinderen woont Menno in de bovenverdieping van de villa. Dat zij overdag tussen de gasten verblijven, versterkt de informele huiselijke sfeer, vindt Boersma. ,,Dat is toch anders dan bij zorginstellingen elders. Van dat huiselijke, daar genieten onze gasten echt van. Die privésfeer hebben we bewust gecreëerd.”

In april dit jaar ontvingen Menno en Sonja de eerste gasten. Inmiddels arriveren er nu drie dagen per week gemiddeld twaalf gasten. ,,Uiteindelijk willen we van maandag tot en met zaterdag open zijn en hier per dag vier groepen van acht personen ontvangen. Daar houden we ook rekening mee, want we willen maatwerk leveren aan onze gasten.”

Om maatwerk te leveren, is zorgorganisatie  Aangenaam by Menno altijd op zoek naar collega’s en vrijwilligers. ,,Daarom nodig ik iedereen uit die op zoek is naar een leuke werkplek om via onze website www.aangenaambymenno.nl contact met mij op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden.”

Dit artikel wordt u aangeboden door zorginstelling Aangenaam by Menno

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie