Afbeelding
Sameer Khaliliii

WensboomLeusden: 450 klussen per jaar, vrijblijvend en onbetaald

14 juni 2020 om 13:27 Maatschappelijk

LEUSDEN WensboomLeusden is een vereniging waar de leden elkaar helpen bij korte (maximaal anderhalf uur durende) eenmalige klussen in en om het huis. In de zes jaar dat de vereniging nu bestaat is zij uitgegroeid tot een financieel gezonde organisatie die geen overheidssubsidie nodig heeft. 

Hans Beijer

WensboomLeusden telt ruim 400 leden. Per jaar worden met veel enthousiasme zo'n 450 klussen door vrijwilligers uitgevoerd, vrijblijvend en onbetaald. Toen de bibliotheek vanwege corona moest sluiten is zo goed mogelijk vanuit huis doorgewerkt en nu de bibliotheek weer open is fungeert ook WensboomLeusden weer, met inachtneming van de RIVM-regels.

VERTROUWD Waarom is WensboomLeusden niet meer weg te denken? Om te beginnen kan iedereen zich voorstellen dat sommige klussen in en om het huis door anderen uitgevoerd moeten worden als je fysieke conditie of handigheid daarvoor te kort schieten. Je kunt wel een vakman voor laten rijden, maar dat is voor dit soort relatief eenvoudige klusjes kostbaar. Natuurlijk kun je ook aan je kinderen of je buurman hulp vragen, maar dat voelt soms wat ongemakkelijk, zeker als het met enige regelmaat moet gebeuren. Dan liever een 'vreemde' die toch een beetje vertrouwd is, want de hulpverlener is lid van dezelfde club en je hoeft je niet verplicht te voelen iets terug te doen.

VRIJWILLIGERS WensboomLeusden heeft zo'n vijftig vrijwilligers die voor uiteenlopende klussen oproepbaar zijn. En wie dat even niet uitkomt, kan gewoon 'nee' zeggen, want er is altijd wel een ander. Het geeft de vrijwilligers voldoening om iemand uit de brand te helpen. Ook gepensioneerden die graag iets om handen hebben wat niet al teveel tijd kost, kunnen bij WensboomLeusden een paar keer per maand als vrijwilliger aan het werk. Dat zelfde geldt ook voor de bemiddelaars die bij een hulpvraag een vrijwilliger zoeken; ook dat is een sociaal bevredigende taak van bescheiden omvang (één ochtend in de week). Sommigen doen dit al jaren met veel plezier.

Met vijf euro aan contributie voor een lidmaatschap per jaar kan WensboomLeusden net rondkomen. Daarnaast zijn er leden die WensboomLeusden een warm hart toedragen en zo nu en dan een donatie doen. Daarmee kan het bestuur onder meer activiteiten organiseren waar de vrijwilligers elkaar ontmoeten en ervaringen kunnen delen.

VOORBEELD WensboomLeusden vindt zichzelf soms een voorbeeld van hoe je de samenleving anders in kunt richten. Meer klaarstaan voor elkaar, niet alles op het bordje van de overheid leggen; iedereen kan lid worden en hulp krijgen.

Sommige hulpvragen worden doorgeleid naar de medewerkers van de Huiskamer van Leusden en andersom verwijzen zij ook door naar WensboomLeusden. Indien gewenst wordt de verbinding gelegd met andere vrijwilligersorganisaties in Leusden, zoals het Repaircafé, de Zonnebloem, wijkverenigingen en ouderenbonden. Zo hoeft niemand in Leusden er alleen voor te staan.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie